KRIGEN I SYRIA

Av Kåre Wahl, Hammerfest
Bilde: Alisdare Hickson/Flickr

USA leder angivelig en internasjonal koalisjon som bekjemper IS – den islamske staten. Samtidig er Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia viktige allierte med USA. Disse tre landene er også de viktigste leverandørene av våpen til IS. Det er to oppgaver som ikke lar seg forene.

USA allianse med Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia er uomtvistelig. Jeg har derfor gjentatte ganger hevdet at USA fører en liksom-krig mot IS.  Primært fører amerikanerne krig mot den syriske sentralregjeringa for å fremtvinge et regimeskifte som i Irak og Libya. Det standpunktet er begrunnet med henvisning til et utall amerikanske kilder.

For å føre den krigen støtter USA såkalte moderate opprørsgrupper som de forsyner med våpen. Norge yter lojalt sitt bidrag med å trene en gruppe i Jordan. Men det er en offentlig hemmelighet at medlemmer i disse «moderate» gruppene glatt går inn i IS og al-Nusra, de desidert største opprørsgruppene som kjemper for en islamsk stat.

Det er ikke enkelt å trene opp opprørssoldater i et fremmed land. General Lloyd J. Austin III, øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen, fortalte under en høring i senatet i september i fjor at bare fire eller fem av de personene som var trent opp av amerikanerne, fortsatt forble i kamp. USA hadde da brukt 500 millioner dollar på den skoleringa. Han sa også at USA ikke ville nå sitt mål om å trene opp 5000 opprørere før det har gått lang tid.

En annen sak er at man kan spørre seg om med hvilken rett USA, og for den saks skyld Norge, har til å utdanne soldater i et fremmed land for å styrte landets regjering?

Litt oppsiktsvekkende var det at en flystyrke fra koalisjonen (her USA, Danmark og Australia) den 17. september angrep en base for syriske regjeringsstyrker i Deir Ezzor. 62 regjeringssoldater ble drept og over 100 ble såret. Angrepet varte i en time. Russerne ville varsle USA om at angrepet var på gang, men den som skulle motta beskjeden var dessverre ikke på vakt. Umiddelbart etter flyangrepet startet IS et angrep på basen og erobret den. Mange spør seg om dette var koordinert. Sant skal sies, USA har beklaget angrepet, men det er mange i USA som tror det var tilsiktet.

Dett fører over til angrepet på FNs konvoi som fraktet nødhjelp til Aleppo, en storby i det nordlige Syria. Også her har regjeringsstyrker støttet av russiske fly i lang tid angrepet IS. Regjeringsstyrkene er de eneste i Syria som prøver å bekjempe IS på bakken. I Aleppo kontrollerer IS den østlige delen av byen.  Det er mange som hevder at hvis øst-Aleppo faller, er krigen i Syria over med regjeringsstyrkene som seierherre. Det vil i så fall være en katastrofe for USA.

Russland og Syria sier at de ikke har bombet konvoien. Det måtte man selvfølgelig forvente.  Men det er blitt lest opp og vedtatt på NRK. Hvorvidt det er sant, undersøker de ikke. John Kerry sier det samme. Ingen spør etter hvorfor de skulle gjøre det, etter motiv.

Den russiske regjeringa spurte dagen etter angrepet: Hvis vi har bombet konvoien, må det være store krater rundt den og bilene være stygt revet opp. Men ser man på veien, ser man ingen krater. Følgelig kan kolonnen ikke være bombet. En talsmann for FN har nylig sagt at «Vi er ikke i stand til å avgjøre om dette faktisk var bombeangrep». Jeg har ikke sett noe dementi i NRK.

Utenriksminister Lavrov har bedt om at det blir nedsatt en upartisk komite som kan finne ut hva som har skjedd. Så får vi vente og se.

KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?

KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?

TERJE BJØRLO, NORGES KOMMUNISTISKE PARTI I ØSTFOLD
Den amerikanske generalen Wesley Clark, som var overordnet militær leder for NATO styrkene i Europa...


Ingen kan vinne blodkrigen i Syria

Ingen kan vinne blodkrigen i Syria

SYRIA-KONFLIKTEN
Et intervju med Bekes Berwari
■ Lørdag 31. oktober arrangerte NKP Midt-Norge et åpent møte med tittel «Syria: Effekten av et mislykket...


NORGE I RÅTTENT SPILL I SYRIA

■	De brenner det norske flagget, de oversvømmer grensene våre, og de er her for å hente ut penger fra NAV. Vi kan vel bare feie over alle med samme kam, først som sist?

IS-OLJE HAVNERI TYRKIA
■ Norske myndigheter har i hvert fall siden juli 2015 visst at olje fra IS-kontrollerte områder i Syria smugles til Tyrkia og...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering