FIFA - ENKORRUPTSJEL I ET SYKT LEGEME

■ Verdens største idrett er blitt arena for en av verdens største svindel- og korrupsjonsforbrytelser. Det internasjonale fotballforbundet - FIFA - har i de siste 40 år drevet en virksomhet på linje med de største internasjonale finansmonopolene.

FIFAs enerett sportslig, økonomisk og organisatorisk har for minst en generasjon siden forvitret den sunne sjelen i det sunne legemet i idretten. Penger er viktigere enn prestasjoner og fellesskap blant utøverne. Våre media har selv banet vei for pengehysteriet i alle sportsgrener. Før prestasjonene til idrettsmenn og -kvinner nevnes, blir «markedsverdien» veiet og analysert av sportsjournalister og på talk-shows. Den og den utøver er «solgt« for x sum penger til klubb Y. En vinner i OL får store pengepremier og himmelhøy markedsverdi i reklameverdenen. Oligarker i øst og vest kjøper opp de mest vellykkede klubbene; særlig fotballklubber er gullkantete. Det kreves at investeringene skal gi avkastning og lønne seg. Gammeltrener, Nils Arne Eggen, i Rosenborg snakket om «fotballkapitalismen» i sine beretninger om fotballens betydning i pengenes verden. Salg og kjøp av spillere, kampfiksing, avkastning av fotballcuper og sponsing er mer viktig for klubbene enn ærlige og redelige tevlinger. Når penger dominerer, er veien åpen for korrupsjon, underslag og falsknerier. FIFA som er verdens øverste fotballadministrator kan ikke være noe annet enn ektefødt barn av en slik businesskultur. Alt snakk om å forene alle land i verden for fred og samarbeid gjennom fotballkamper er fraser like falske som NATOs hovedmål om å trygge freden og hindre krig. Penger er frihet til å manipulere og organisere fotball, som alt annet, til profitt og berikelse. Dette er blitt en usunn ukultur innen flere toppidretter med fotball som ukulturminister. Norske idrettsledere vet dette men løper til pengebingen med capsen ned over øynene, blinde for idrettens etiske grunnlag: Den sunne sjelen i den sunne kroppen

FBI har arrestert et tyvetalls topper innen FIFA i Zürich i forrige uke for at de bedrive denne ukulturvirksomheten. Slik sett har de ikke gjort noe utover FIFAs spesielle moralske standard. Feilen de gjorde var å bli tatt av FBI til skam og skandale for FIFA. Korrupsjonen og fiksingen ble for åpenlyst. Selv kapitalismens oppleste irrganger til rikdom må følges mindre synlig og dekkes bak ord som «kundebehandling», «forretningsvirksomhet» eller «sponsing». Idrett som vare skal følge kapitalismens lover og regler hvor det viktigste er ikke å bli gjennomskuet bak fraser om moral og etikk.
Idretten i sitt opprinnelige vesen var å fremme sunnhet og helse. I mellomkrigstiden skulle alle kunne delta. De borgerlige idrettsforeningene i Norge ble konkurrert ut av arbeidsidrettsforeninger (AIF, ASK). Prestasjonene var aldri avhengig av penger eller stand. Det sunne legemet fremmet den sunne sjelen. Den fremmet dugnadsånd, solidaritet og klassebevissthet.

Idrett er blitt storpolitikk selv om eden til de olympiske leker sier noe annet. Sovjets bistand til den afghanske regjeringen i 1978 i kampen mot jihadister og Taliban førte til forsøk på boikott av olympiaden i Moskva i 1980. Dette som et spark i ræva fra USA og medløper Norge m.fl. etter amerikanernes nederlag i Vietnam. NKR-reporter Knut Bjørnsen var ikke nådig i sin antikommunisme, nedrakking av Sovjetstaten og viste sin ekstatiske glede over at Norge sto på sidelinjen mot våre idrettsutøveres protester.

Til tross for USAs krigsforbrytelser i verden har allikevel ingen ropt boikott av OL der bl.a. i Los Angeles. Putin melder seg nå på og går mot FBI og støtter president Blatter da de frykter at Russland ikke skal kunne gjennomføre VM i fotball i 2018 på grunn av FIFAs bunnråtne regime.

«Fotballsamfunnet» står utenfor all anstendig virksomhet, også Norges Fotballforbund (NFF) som en del av det europeiske (UEFA). Forbundet har sett en annen vei nå varslere og andre har påpekt kriminaliteten i FIFA og pengetriksing også på norsk banehalvdel. Også penger i fotball er overordnet fedrelandets ære.

Breddeidretten har alltid blitt utbyttet av eliteidretten og pengehysteriet. Idealistiske foreldre har i årevis bakt kaker til lotterier, solgt brus og pølser på stevner, kjørt barn til kamper m.m. gratis for at ungene deres skulle utvikle seg til gangs mennesker, fysisk som psykisk. Men eliteklubber med dollartegn i øynene står beredt til å ta «ferskvarene» i tidlige ten-år, for så og «oppdra» dem en tid, for deretter selge dem for millioner.

Uansett elitesatsing var masseidretten alltid i fokus i de sosialistiske land. Verken i DDR eller Sovjet var idrettsfolk reduserte til varer for salg. De fikk imidlertid gode jobber seinere som ledere, trenere og organisatorer av idretten. Kompetansen var viktigst. Man hadde ikke marked for at mennesker kunne omsettes. Et slikt privilegium finnes bare under kapitalens diktatur.

Norges fotballpresident, Hallèn, ser i en annen retning når 1,2 millioner slaver arbeider i Qatar for VM i 2022. Tusenvis er omkommet under forferdelige arbeidsforhold i diktaturstaten for å fremme fotballens velsignelse. NFFs taushet i FIFA gir dem et medansvar for slaveriet.

NFF må uansett valg av president i FIFA ha som mål å fjerne denne korrupte og kriminelle organisasjonen som har eksistert i 110 år. Det dreier seg vitterlig om en korrupt sjel i et sykt legeme.


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering