■	«EU er åpenbart ikke en av forkjemperne for freden Nobel hadde i tankene», sa Desmond Tutu, Mairead Maguire og en rekke andre i 2012. Nobel Peace Prize Watch (NPPW) har valgt å prøve prisen for Stockholm Distriktrett. Kan en slik pris, med et så tydelig erklært mål, endres til å tjene den motsatte ide, og igjen og igjen bli tildelt mottakere som fremmer våpenkappløp og tror på militarisme og krig, spør NPPW.
■ «EU er åpenbart ikke en av forkjemperne for freden Nobel hadde i tankene», sa Desmond Tutu, Mairead Maguire og en rekke andre i 2012. Nobel Peace Prize Watch (NPPW) har valgt å prøve prisen for Stockholm Distriktrett. Kan en slik pris, med et så tydelig erklært mål, endres til å tjene den motsatte ide, og igjen og igjen bli tildelt mottakere som fremmer våpenkappløp og tror på militarisme og krig, spør NPPW.

■ I sitt testamente (27. november 1895) skriver Alfred Nobel at fredsprisen skal gå til «forkjempere for freden»: Den som vil redusere eller avskaffe stående armeer, fremme fredskongresser og skape brorskap mellom nasjoner.

Nobelkomiteen i Oslo har i mange år tildelt prisen til personer og organisasjoner som har handlet i strid med disse målene, ikke minst med en utvidet og moderne feiltolkning av testamentet som basis.

Kan en slik pris, med et så entydig erklært mål, så lettvint endres til å tjene den motsatte ide, og igjen og igjen bli tildelt mottakere som fremmer våpenkappløp og tror på militarisme og krig?

Spørsmålet vil snart bli besvart, etter at Mairead Maguire, Jan Öberg, David Swanson og organisasjonen Lay Down Your Arms/Nobel Peace Prize Watch tok spørsmålet til Stockholm Distriktrett fredag 4. desember 2015.

Prisen til Den europeiske union (EU) i 2012 vil spesifikt bli prøvd for retten. I 2007 tok advokat Fredrik Heffermehl og Jan Öberg initiativ til å få Nobels fredspris tilbake på opprinnelig spor.

Heffermehl gikk i gang med å undersøke prosessene bak Nobelkomiteens valg av prisvinnere, og ga i 2010 ut boka «The Nobel Peace Prize: What Nobel Really Wanted?».

Etter 8 år med utallige artikler, brev, klager og bøker på seks språk, og etter å ha brukt flere titusen US-dollar på advokat, fikk Nobel Peace Prize Watch (NPPW) endelig den 21. september 2015 et svar fra Den norske nobelkomite.

NPPWs advokat hadde da tatt ut tiltale mot Nobel Foundation, som bestyrer Nobelkomiteen i Oslo. NPPW imøtegår i to svarbrev Nobelkomiteen på (1) korrekt lesing av Nobels vilje (brev 01.10.15), og (2) på manglende argumentasjon (brev 12.10.15).

NPPW skriver i desember på sin hjemmeside: «Våre forsøk på å sikre respekt for Nobels visjonære plan gjennom normal dialog har mislyktes. En sak vil derfor bli åpnet i Stockholm Distriktrett.

Kravet er at styremedlemmene kompenserer Nobel Foundation (ikke oss) for prisen som er betalt til EU. «EU er åpenbart ikke en av forkjemperne for freden Nobel hadde i tankene», sa Desmond Tutu, Mairead Maguire og en rekke andre i 2012.

I denne tid med folk på flukt, terror og tøylesløs dreping, og et Paris-møte for å redde klima, innser stadig flere og flere mennesker at militæret hører til problemet, ikke løsningen.

Nobel viste til en felles tanke i sin tid, og innså ingenting annet enn å endre historiens retning gjennom et nytt globalt system...»


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering