• Startside
  • Politikk
  • Bryggesjauerne mønstrer til kamp i Tromsø: Hurtigruten driver streikebryteri
Bryggesjauerne mønstrer til kamp i Tromsø:  Hurtigruten driver streikebryteri

■ «Streikebryteri er no svineri» lød det taktfast sørover Storgata i Tromsø på fredag ettermiddag. Aksjonistene med plakater og faner stanset utenfor Hurtigrutens kontorer i Fredrik Langes gate med tydelig beskjed til Norges merkevare om å respektere en lovlig arbeidskonflikt og slutte med streikebryteri.

Vi tar ikke part i konflikten, sier Hurtigruten. En stor bløff. Hurtigruten slipper passasjerene av på hurtigrutekaia på Prostneset, og går deretter til Nor Lines private kai på Skattøra for lossing og lasting av gods. Slik omgår streikebryter Nor Lines havneblokaden med Hurtigruten lojalt med på streikebryterlaget.

Blokaden i Tromsø startet 22. februar og varer i denne omgang til 4. mars. Aksjonister fra 44 ulike fagforeninger fra hele landet vil møte opp i Tromsø og vise solidaritet og støtte aksjonene. Hver dag med blokade, demonstrasjoner, diskusjonsmøter og annen aktivitet i kampen for et verdig arbeidsliv og tariffavtale.

Bakgrunnen for mønstringen er at havnearbeiderne i Norge har vært i konflikt siden 1. november 2013. Bryggesjauerne i Risavika Terminal ved Stavanger har i over to år streiket for en tariffavtale. Konflikten har spredd seg til mange havner: Tromsø, Mosjøen, Oslo, Drammen, Mo i Rana, Fredrikstad, Kristiansand og Ålesund.

NHO står i spissen for, og organiserer angrepene på tariffrettigheter. Arbeidskjøpere, NHO og Frp/Høyre kjører et thatchersk løp i Norge for å svekke fagforeninger og bli kvitt kollektive tariffer. Slagordet der i gården er å gi arbeideren valgfrihet. Å stå med lua i hånda.

I denne konflikten er krav om tariffavtale noen steder avvist. Andre steder slutter bedrifter å «praktisere tariffavtalen», og kaster ut havnearbeiderne. Som i Mosjøen og Oslo der bryggearbeiderne er ulovlig utestengt av NHO-bedrifter. Tolv havnearbeidere i Tromsø har vært streik siden desember 2013. Her bruker transportbedriften Nor Lines streikebrytere til å losse og laste Hurtigruten.

Uka så langt har vært vellykket, med bl.a. utdeling av løpesedler til engelske turister, skriver havnearbeiderne på Facebook (facebook.com/havnearbeiderne): «Vi ble godt mottatt og flere ville støtte havnearbeidernes kamp økonomisk». Blokaden har vært så vellykket at streikebryter Nor Lines betaler Hurtigruten til et ekstra stopp i Tromsø.

Onsdag kveld ble nemlig nordgående Midnattsol observert ved kai nord på Tromsøya. Hurtigruten hadde flyttet lasting og lossing av gods fra hurtigrutekaia på Prostneset til Nor Lines private kai på Skattøra. Ved å ta part i arbeidskonflikten undergraver Hurtigruten streikeretten til Tromsøs havnearbeidere!

Hurtigruten opptrer som en kylling, sier aksjonist Rolf Bersos fra LO i Stavanger. Bersos oppfordrer medlemmene om boikott av Hurtigruten og vil ha en samordnet aksjon fra fagbevegelsen.

Uka har også vært surrealistisk teater på Prostneset i regi av streikebryter Nor Lines, da transportselskapet stengte adgangen med svære paller. Streikebryteren ville stoppe aksjonistene, men hindret i stedet passasjerene adgang til bagasjen. En rullestolbruker ble hindret fra å komme på land og tre begravelsesbiler ble hindret fra å hente kister ombord i båten.

Aksjonistene ble kjeftet på av sjåførene i likbilene, og på SAS-hotellet satt 170 illsinte passasjerer uten bagasje, pysjer og medisiner. Politiet ble tilkalt, og trodde sperringene var satt opp av aksjonistene. Selv da politiet ba Nor Lines åpne portene ventet transportselskapet til like før hurtigruteskipet skulle forlate kaia på tur sørover. Først da ble likkistene hentet og passasjerene fikk sin bagasje.

Pensjonsrettigheter, arbeidsmiljølov og kollektive tariffer er ingen selvfølgelighet. Om noen tror det? Arbeiderklassen har oppnådd sine rettigheter gjennom kamp. Gjennom å stå samlet mot utbytteren. Derfor:


Kraftfull støttemarkering

Kraftfull støttemarkering

(23 - 2016) Streikemarkeringen for EL- og IT-forbundet i Trondheim 4. november ble flott. EL- og IT har vært i streik i seks uker. Bakgrunnen for ...


Bemanningsbyrå for streikebrytere

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

(21 - 2017) Bemanningsbyrået Eterni Norge AS forsyner Norse Production med streikebrytere. Vikarer fra Eterni gjør nå jobben til streikende arbeidere...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering