Krig med Kina -UTENKELIG?

■ Obama har fyrt opp spenningen i Sørkinahavet ved å sende krigsskip inn i et omstridt område. Kinas USA-ambassadør Cui Tiankai sa tidligere i år at USAs opptreden er «en svært alvorlig provokasjon, politisk og militært». Kina vil løse tvisten diplomatisk, mens USA velger å kjøre en sedvanlig politisk og militær konfrontasjonslinje.


Obamas tidligere etterretningsrådgiver Davis Gompert skriver i sin politiske rapport «War with China: Thinking Through the Unthinkable» - (utgitt av RAND Corporation på oppdrag for US Army) - at USA må klargjøre for en «langvarig og voldsom» krig med Kina.
Om krig bryter ut i dag vil Kina lide langt større økonomiske tap enn USA, skriver Gompert. Han vektlegger det økonomiske utbyttet USA vil ha av en krig, uten å vurdere de menneskelige lidelser en slik krig vil påføre verden.


CIAs tidligere visedirektør Michael Morell vurderte i et CNN-intervju en «absolutt risiko» for en forestående militær konfrontasjon og krig mellom USA og Kina. Og i en kongresshøring i juli oppfordret pensjonert marineadmiral Dennis Blair USAs myndigheter om å klargjøre bruk av militærmakt mot kinesisk aggresjon.


Uansett krigsscenario (mild eller voldsom intensitet og lengde på krigen) vil USA tjene på å erobre nye ressurser og markeder, konkluderer rapporten. Vurdert rent økonomisk beregner rapporten større økonomiske og militære tap for Kina enn for USA. Samtidig understreker den at USA vil ha større tap og kostnader på en krig med Kina i 2025 enn i 2016.


Grunnen er at Kina nå bygger opp sin militære kapasitet, særlig luftforsvarssystemer (A2AD), som vil hindre USA operativ kontroll og en avgjørende rask militær seier. USAs militære oppbygging og styrke i India-/Stillehavet vil i 2020 utgjøre 60 prosent av samtlige luft- og sjømilitære styrker i regionen. Av den grunn vil USA ha fordel av en snarlig krig med Kina, konkluderer rapporten.


Studien er basert på en rekke forutsetninger. At f.eks. krigen vil være begrenset til kinesisk territorium, og at kjernefysiske våpen ikke vil bli brukt. Vi må imidlertid realistisk anta et en krig med Kina vil involvere regionale USA-allierte (Japan, Australia, Sør-Korea, Filippinene, Thailand) samt NATO-styrker. Og krigen vil sannsynligvis spinne ut av kontroll, med fare for en omfattende bruk av strategiske atomvåpen.


RAND Corporation anbefaler Det hvite hus og Pentagon «en varsom forberedelse for å kunne være i stand til å gjennomføre en langvarig og intens krig mot Kina». Og fortsetter: «Og ikke desto mindre viktig er USAs dyktighet til å begrense formålet, intensiteten og varigheten av en krig med Kina via dens planlegging, dens system for sivil kontroll og dens mulighet for å kunne kommunisere med Kina».


Det foreslåtte «system for sivil kontroll» er direkte uhyggelig lesing. Bak ryggen på USAs befolkning legges planer av tenketanker (RAND Corporation), av militæret/politiet og av statsapparatet med sikte på å gjøre USA til en politistat for å undertrykke og arrestere krigsmotstandere.

 

Les resten i Friheten 18/16 hos BuyAndRead eller i Narvesen

Kina: Olje i yuan

 ASIAPAC-SENTIMENT/ REUTERS/Edgar Su/Files

(19 - 2017) Kina forbereder å prise olje i yuan støttet av gull
Pål Steigan
Kina, som er verdens største oljeimportør, tar neste skritt i...


Kina går fremover

Kina går fremover

Til tross for at Kina ikke omtales så ofte i norske massemedia, har vel mange fått med seg at Kinas økonomi oppnådde en 6,9 prosent vekst i 2017. Det...


Stikkord

krig

kina

usa


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering