« Share it » (delingsøkonomi)

(9 - 2017) Mirakel eller kapitalisme på steroider?


Er delingsøkonomi (Share it!) herskap- og tjenersamfunnet på nytt? Tjenerskapet (den rettighetsløse arbeider) stiller opp for herskapet mot en billig penge?
Share it-entusiaster hevder delingsøkonomi er ikke-forbrukersk, politisk og miljømessig korrekt, nøytral, nice, warm & fuzzy (dunet) og effektiv. Er Uber og Airbnb «våre» økonomiske frelsere? Neppe. De er de minst regulerte, og driver den mest kyniske form for ansettelse i det 21. århundret. Delingsøkonomi er en økonomisk blindgate for arbeiderklassen.
Professor Szonja Ivester fra University of California Berkley holdt 30. mars en forelesing på UiT Norges Arktiske Universitet om delingsøkonomi. Udelt begeistret for Share it! var hun ikke.
Delingøkonomiens mantra (hellige ord) går slik: «Jeg trenger» og «du har» - Share it! Effektivt og trygt. Del det! Lei det ut! Et hus? En bil? Egen sjåfør? Del ting og tjenester på en on-line plattform: Airbnb!, Uber, Finn.no, Task Rabbit.
Og entusiastene jubler: Du eier mindre, er fleksibel, fikser goder - billig og effektivt. Du kan dele ting på plattformer som Upwork, Zaarly, Getaround, Liquid, Lending Club, Side Car og Dog Vacay. Leie, låne, hyre inn - en brilliant ide!
Videre jubler entusiastene: Vi oppnår et samarbeidende og medbestemmende konsum, et kollektivt eierskap. Vi blir en stor internasjonal familie og alt går i en frigjørende retning. Ingen tvang! Sjarmerende ord, men dessverre tomsnakk, bortsnakking og tåkeprat.
All erfaring med Share It! viser at ting ikke skjer som forventet. Økonomisk velferd synker som blysøkke. Robert Reich som forfattet «Saving Capitalism» sier en mer nøyaktig terminologi på delingsøkonomi er «del dritt og krimskrams»-økonomien, eller «kjemp om skrap»-økonomien.


Og det fordi delingsøkonomien på en «nice, warm & fuzzy» måte unngår arbeidsmiljølov og arbeiderrettigheter. Den undergraver lønns- og tariffstandarder. Den tilbyr strøjobber, men aldri nok penger. Er dette det gode liv? Og hva med dem som ikke har ting å leie ut? De henger lenger og lenger bak, konkluderte Berkley-professoren.
«Den ‘usynlige hånd’ (kapitalismen) har en robotisk arm, men eier ikke delingsmoral». Og hva skjer? Jo «Tekno Sapiens», som utvikler mobil-app’er, er vinnere i delingsøkonomien. Taperne (arbeiderne) ender opp som «gigs» (strøjobbere) uten tariffrettigheter.
Hvem kjenner Travis Kalanick? Fyren droppet ut av ingeniørstudiene ved UCLA, (California universitet i Los Angeles), og er i dag god for 6,3 milliarder dollar som grunnlegger og styreleder i delingsselskapet Uber.
Sjåførene da? Hvorfor kjører de? I spørreundersøkelser svarer de uavhengighet, bekvemmelig arbeidstid og ekstra cash. Er de arbeidere? Nei, «frie» kontraktører kanskje, kanskje «entreprenører»?

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering