Sovevognene i fare

SISTE UTGAVE AV Norsk Jernbaneforbunds fagblad NJFMagasinet inneholder en artikkel med tittelen ” NSB vil kutte sovevogner.”

Asbjørn Hortmann


DET BØR UNDERSTREKES at det her dreier seg om strekningen Oslo- Stavanger, og berører i første omgang ikke de øvrige natt-togstrekningene. Avgang annenhver time Oslo- Kristiansand- Stavanger på dagtid, uten noe tilbud på natten. Det var NSBs utgangspunkt for ruter på Sørlandsbanen fra desember.


SÅ RASKT VAR det ikke mulig å iverksette så omfattende endringer i rutetilbudet, derfor er en eventuell endring utsatt til desember 2013. Dessuten legger de berørte fylkeskommunene vekt på å beholde nattoget, om nødvendig kun med sitteplasser. En unødvendig defensiv holdning, etter min mening.


NORSK JERNBANEFORBUND MENER at tilbudet om soveplasser må markedsføres bedre. Skjønt, man skulle tro at samtlige som reiser med tog, kjenner til at det finnes sovevogner på natt-togene. Derimot har det absolutt noe for seg at ”NSB må vurdere å myke opp prisen.” Det er enklere å si at prisen er alfa og omega i dette tilfellet. En soveplass koster i utgangspunktet 425 kroner. Men om du reiser alene, nytter det ikke å bestille en soveplass. Du må betale for hele kupeen, det vil si 850 kroner. Jernbaneforbundet bruker aldri skarpe formuleringer overfor NSB, men nøyer seg med å si at ”Hva med å åpne for å dele, slik det var tidligere? Det blir da halv pris, 425 kroner, men da må kunden være innstilt på å møte en fremmed.” Men slik har det jo vært til alle tider, de fleste reisende har ingen motforestillinger mot å dele en sovekupe med en fremmed person av samme kjønn.


MEN NSB HOLDER fast ved at ”Å senke prisen er ikke økonomisk forsvarlig.” Et annet vektig argument for å kutte ut soveplassene er ”At de fleste velger sitteplass.” Og så denne: ”NSB velger å kjøre tog når folk reiser. Sovevogner er veldig ressurskrevende og passasjertallet går ned.” Dette er et skoleeksempel på sektortenking, og mangel på helhetsvurdering. Ikke økonomisk forsvarlig å senke prisene? Ikke en gang om 5 ganger så mange reisende velger sovevogn med halv pris?


FØRST PRISER NSB seg ut, for i neste omgang å kutte ut hele sovevogntilbudet, med den begrunnelse at det er så få som velger sovevogn.


SOM SAGT, DISSE planene gjelder bare Sørlandsbanen, i første omgang. Men får NSB viljen sin her uten for stor motstand, er det ingen tvil om at andre sovevognstrekninger står for tur.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering