Juri Ganus, leder av det russiske anti-doping-byrået Rusada er igjen satt på plass av Wada.													AP Photo/Pavel Golovkin
Juri Ganus, leder av det russiske anti-doping-byrået Rusada er igjen satt på plass av Wada. AP Photo/Pavel Golovkin

(24 - 2017) Leonhard Furtwängler, 17/11-17: »Akkurat som NATO«. Det russiske antidoping-byrået Rusada suspendert.
Som opprettholdes suspensjon av det russiske antidoping-byrået, Rusada. Det er meldingen fra det internasjonale antidoping-byrået, Wada i Seoul, 16/11-17. Dermed har kampanjen fra 2014 innen idrettsverden mot Russland fått en ny delseier. Anklager om organisert doping på alle nivåer, lå bak da det russiske anti-dopig-byrået ble stengt ute i 2015. I en dobbel-rapport la så spesial-etterforsker Richard McLaren fram påstander om »institusjonell konspirasjon« i russisk idrett under Sotsji-OL, der »dopingprøver ble skiftet ut«.
Wada begrunner fortsatt suspensjon med at Rusada ikke oppfyller 2 betingelser: 1) De er ikke villig til å anerkjenne »McLaren-rapporten« og 2) har ikke stilt doping-testene fra Moskva-laboratoriet til disposisjon, men Russland har likevel oppfylt de aller fleste betingelsene og reformert byrået for å bli gjenopptatt i »det gode selskap«.
For russerne blir det aldri snakk om full anerkjennelse av »McLaren-rapporten«: »Vi godtar at vårt nasjonale anti-doping-system har sviktet, men benekter eksistens av et dopingsystem som er styrt av staten«, sier Alexander Sjukov, sjef for Russlands nasjonale OL-komité.
En russisk etterforskningskomite sa i forrige uke at den har ryddet opp i alle merknader mot systemet deres. Rusada er også innstilt på et fortsatt samarbeid: »Jeg er for å fortsette dialog og finne en løsning, selv om det kan virke nærmest umulig«, sa Alexander Ivlev, lederen i det russiske anti-doping-rådet.
Wada-beslutningen har ingen direkte følger for russiske utøveres deltakelse i Vinter-OL. Den internasjonale olympiske komité, IOC, vil ta en avgjørelse i begynnelsen av desember. »Wada er som Nato«, sier Duma-representant og statsviter Alexei Pusjkov om forlenget utestengning av det russise anti-doping-byrået: »Hovedmålet for Wada er ikke kamp mot doping, men mot Russland«. Russisk etterforsknings-komité ber om utlevering av Rodchenkov fra USA:
Den russiske etterforskningskomitéen vil kreve utlevering fra USA av ex-leder i anti-doping-laboratoriet i Moskva, Grigorij Rodchenkov, som flyktet fra Russland på slutten av 2015.
Nå er han formelt tiltalt i hjemlandet ved en kjennelse fra domstol i Basmanny-distriktet, Moskva. I september utstedte den arrestordre på Rodtjenkov for »makt-misbruk i stilling«.
Etterforskerne mener å ha samlet nok bevis på at Rodchenkov ødela doping-tester for utøvere og dermed krenket de internasjonale standard-kravene til WADA-laboratoriet, samt brev som spør hvor prøvene våre er«, uttaler etterforskningsgruppen på sin nettside. »Når det gjelder Rodtjenkov, har vi vedtatt å tiltale ham formelt, mens han er gått i dekning et sted i utlandet. Vi har etterlyst ham internasjonalt og krever ham utlevert fra USA«, heter det også i uttalelsen.
»Argument fra WADAs Richard McLaren om skifting av positive prøver fra russere mot negative under Vinter-OL i Sotsji og eksistens av et »stats-styrt doping-program i Russland for å sikre medaljer til Russland« avviser etterforskerne, som har intervjuet over 700 utøvere, trenere og helse-medarbeidere til russiske landslag, ansatte i russisk idrettsstyre, landslagenes treningssenter, RUSADA og russisk anti-doping-senter. Ingen kan bekrefte eksistens av det spesielle doping-programmet. Om det har vært brudd på anti-doping-regler, har det kun hatt individuell karakter«.
Etterforskerne har identifisert enda en person i saken, Marina Dikunets; tidligere direktør i anti-doping-senteret. Hun skal være kontaktet av Rodchenkov flere ganger : »Det er klarlagt at Rodchenkov og Timofey Sobolevsky, ex-leder i doping-kontroll-avdelingen som også bor i USA og samarbeider med professor McLaren, har ringt til Marina Dikunets flere ganger. På vegne av McLaren og WADA ble hun bedt om å sende databasen for russiske utøveres første prøveresultat. Motytelse: penger, opphold og USA- eller Canadisk statsborgerskap«.
Disse opplysningene har også ført til at Rodchenkov er tiltalt for å hindre etterforskning. På slutten av 2015 dro han til USA, der han stadig har anklaget hjemlandet for å bryte doping-regler, bl a under Sotsji-OL, der han også hevder å ha hatt en nøkkelrolle.
I samtale med New York Times sa Rodchenkov i 2016 at »han personlig utviklet en cocktail, sammensatt av 3 forbudte stoff, som han mikset med sprit og ga til russiske OL-deltakere. Anti-doping-tester, utviklet av Rodchenkov er i følge rapporter brukt av USADA, USAs eget anti-doping-byrå. Det er Rodchenkov-uttalelser som har vært basis for sanksjoner som fulgte WADA-rapporten, presentert av Canada-juristen Richard McLaren.
Få måneder før vinter-OL i Pyeongchang har det kommet flere henvendelser om det russiske lagets deltakelse. I oktober 2017 gikk Scott Blackman i USAs olympiske komité, CEO inn for aksjoner på bakgrunn av anklager om russisk doping: »Det er mer enn frustrerende at det ennå ikke er aksjonert etter McLaren-rapporten. Nå er det tid for handling. Jeg tror IOC tar McLaren-rapporten på alvor og tror på IOC som sier brudd på reglene må få konsekvenser. Men på et visst punkt betyr utsettelse av rettferdighet ingen rettferdighet. Nå nærmer vi oss det punktet«.
Alexander Legkov og Evgenij Belov ble i forrige uke stengt ute på livstid av IOC. Dette er på grunnlag av bevis, Oswald og Schmid-kommisjonen påstår den har om antatt doping. IOC ga likevel ingen detaljert forklaring på hvilke brudd de hadde gjort seg skyldig i, men opphevet også resultatene fra Sotsji-OL 2014 der Legkov fikk gull på 50 km og sølv i 4 x 10 km stafett. Belov var ikke blant medaljistene.
IOC-president, Thomas Bach, advarte i forrige uke mot altfor tidlige utspill om utestengelse fra OL-deltakelse i Pyeongchang i 2018. Han viste til Oswald-kommisjonen, som er arbeid og slo fast: »Alle har rett til rettferdig, forutsigbar prosedyre. Den olympiske bevegelsen kan ikke godta utspill om straff i det offentlige rom før vi har behandlet sakene skikkelig«.
Senere har Russia Today tatt kontakt med IOC for oppklaring: »Det er for tidlig å spekulere. Først må Oswald og Scmid-kommisjonene avslutte arbeidet. Så må vi forholde oss korrekt til prosesser som individuelle og organisasjoner også skal ha adgang til«.
Russia Today, Leonhard Furtwängler, Junge WeltKommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering