Urinprøver fra utøvere på et laboratorium												REUTERS/Christinne Muschi
Urinprøver fra utøvere på et laboratorium REUTERS/Christinne Muschi

»Det var en viktig jobb for universet« - Wada-informanten Rodtsjenkov om sine anklager om »russisk doping«.


Russia Today
I dokumentaren, også sendt på NRK 2, 31/1-18, sier den tyske journalisten Hajo Seppelt, at Grigorij Rodtsjenkov, en person som er fratatt sin doktor-tittel: »Jeg føler ingen skyld for at Russland er utelukket fra OL, men jeg fullført noe som er meget viktig for hele universet«.


Dokumentaren skaper bilde av et angivelig telefon-intervju med Rodtsjenkov, ex-lederen av Moskvas anti-doping-lab, som flyktet fra Russland i 2015. Hans anklager om utbredt brudd på dopingreglene i Russland før og under OL i Sotsji ble grunnlag for Wada-rapporten fra den canadiske advokaten, Richard McLaren.


Rodtsjenkovs vitnemål satte i gang massive angrep på Russland som førte til total eksklusjon av russere fra vinter-OL i Pyeongchang. Ifølge dokumentaren bor Rodtsjenkov nå under vitnebeskyttelse i USA på et sted uten internett og telefonkontakt, for at ingen skal vite hvor han er. I programmets telefonintervju påsto personen som ble identifisert som Rodtsjenkov at »det er umulig å benekte Russlands president Putins innblanding i dopingprogrammet«: »Jeg vet at Putin kjente fullt og helt til detaljer fra Mutko, Russlands ex-sports-minister. Dessuten sa Mutko at Putin husket navnet mitt meget godt i 2011«.


Faktisk snakket president Putin om Rodtsjenkov under sin årlige konferanse med spørsmål og svar fra journalister i 2017. Putin: »Avtalen med Rodtsjenkov var en FBI-feil. Den russiske etterforsknings-komiteen avslørtee den tidligere doktoren som aktiv dop-langer. Rodtsjenkov leverte dop og regisserte for ikke å bli oppdaget«.


Rodtsjenkov: »Det var en enkel kontaktlinje Jeg rapporterte til Nagornykh, ex-russisk sports-minister, som så via Mutko kontaktet Putin, for Putin ville vite alt. Og Putins metode: »Ikke skjul problemet ditt. Legg det fram åpent sammen med trusselbildet og vi kommer til å gjøre det vi kan for å løse problemene dine«.
Senere understreket personen, som er angivelig var Rodtsjenkov, at Russlands president ikke har noe å skryte av internasjonalt. Derfor ville han med OL i Sotsji vise sin makt: »Sotsji-lekene ble for Putin et hovedprosjektet for i alle fall å demonstrere OL-suksess.


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering