Gorbatsjov og Reagan undertegner INF-avtalen i 1987																												Wikimedia
Gorbatsjov og Reagan undertegner INF-avtalen i 1987 Wikimedia

Jason Ditz, Antiwar, 4/10-18: Mattis: «USA til å reagere på «krast» på russisk overtredelse av våpen-avtalen. Sier nå at USA «går gjennom alle muligheter» for å svare diplomatisk eller militært.


Bare få dager etter at US-ambassadør Kay Bailey Hutchison truet med å starte forkjøpskrig mot Russland ved å ta ut en viss type russiske missiler som hun ser som brudd på INF-avtalen fortsetter forsvarsminister James Mattis sabel-raslingen. Han hevder nå at «Russland helt klart krenker» INF og at USA ikke vil tillate at «manglende respekt» for avtalen fortsetter. Han sier også at USA vurderer flere potensielle diplomatiske og militære alternativ som må tas med i betraktning og at det vil være «uholdbart» å ikke reagere.


I motsetning til Hutchisons kommentarer som ga inntrykk av at storkrig var nært forestående, var Mattis forsiktig med å gi detaljer, og sa at han ikke ville gå inn på detaljer om hvilken type respons USA trolig vil komme med.
Spørsmål rundt INF-avtalen har vært berørt i årevis, med US-protesterer mot visse russiske tester. Russland insisterer på at missilene på ingen måte bryter med INF, og det ser ikke ut til at det har vært forsøk på å drøfte saken i det hele tatt mellom de to landene. USA uttrykker bare stadig mer desperat at russerne bryter avtalen og truer med svært hensynsløse aksjoner som aktuelle svar.


4/10-2018 møttes forsvarsministerne i Nato, i Brüssel. Generalsekretær Jens Stoltenberg sa at «Russland har brutt INF-avtalen». Intermediaterange Nuclear Force Treaty (INF-avtalen) er en av flere avtaler om nedrustning mellom a-våpenmaktene.
Avtalen fra 8/12-1987 og skulle avslutte den kalde krigen. Den skulle eliminere landbaserte missiler med rekkevidde på 500 - 1000 km og mellomdistanse-raketter med rekkevidde, 1000 - 5000 km. Avtalen har også klausuler om gjensidig overvåking av atomeksplosjoner og løfter om nedskjæring på strategiske våpen.


Men allerede i 2007 erklærte Russland at Boucliers anti-rakett-våpen eller rakettskjoldet, som USA ville etablere på bakken i Polen og Tsjekkoslovakia brøt med INF-avtalen.
Pentagons svar: Selvsagt er noen av disse anti-rakett våpnene i seg selv raketter, men de skal bare dekke et «defensivt behov» og dermed ligger de utenfor INF-avtalen. Men i og med at Pentagon startet iverksetting av dette rakettskjold-programmet, vurderte Russland det slik at avtalen var meningsløst og i realiteten ikke lenger eksisterte, selv om ingen av partene hadde tatt initiativ til å erklære en slik situasjon.


Moskva har nettopp gjort det kjent at landet vil etablere Buruvestnik 9m729-raketter. Ingen vet mye om disse rakettene, bortsett fra at Pentagon ser dem som brudd på INF-avtalen, samme avtale som USA brøt med sitt Bouclier-program i 2007. Valentin Vasilescu mener Russland har testet avfyring av a-bomber med denne krysser-raketten ved hjelp av MiG-3.


John Bolton presser på for å få Trump til å trekke seg fra INF-avtalen fra 1997. Både USAs utenriksdepartement og forsvarsdepartement går inn for ikke å bryte avtalen.


I årevis har USA hevdet at Russland bryter INF-avtalen. Det kan tilspisse seg nå. Bolton skal ha presset president Trump til å si opp avtalen. I stedet for å forhandle sakene, vil Bolton nå at USA bare skal trekke seg ut, trass i at det betyr alvorlig eskalerende spenning i forhold til Russland. UD og Pentagon går begge i mot.


Administrasjonen skulle på mandag ha samtaler for å diskutere Boltons idé, men dette er blitt utsatt, i hvert fall i denne runden. Fortsatt presser altså kongressen på for å aksjonere mot Russland som del av en generell anti-russisk holdning. US-ambassadør i Nato, Kay Bailey Hutchison, foreslo at USA må forberede «preventivkrig eller forkjøpskrig» mot Russland for å «ta ut» rakettene som representerer brudd på INF-avtalen. Boltons retrett fra noe som kan ha vært en provokasjon eller prøveballong, framstår som noe mindre enn direkte angrep.


Hvorvidt Russland faktisk bryter INF-avtalen om mellomdistanser av 1987 er komplisert. De hevder at rakettene, bokstavelig talt, ikke er et brudd på avtalen. USA har heller ikke på noe tidspunkt prøvd å bevise hvorvidt Russland har brutt avtalen. I første omgang «bekrefter» nå Trump at han trekker USA ut av en avtale om kjernefysiske våpen med Russland.

Les mer i Friheten. 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering