Fra Katowice i sør-vest-Polen, 1. mai 2015: Husløse og fattige i protestmarsj
Fra Katowice i sør-vest-Polen, 1. mai 2015: Husløse og fattige i protestmarsj

■ Polen oppdaget sitt fattigdomsproblem under siste valgkamp.

Boomregioner og fattigdomsbelter: Warszawa, Poznan, Wrocław og Gdansk med omegn ved Østersjøen er Polens boomer. Der er arbeidsløsheten som i München-området på 3- 4 %. Andre steder som i voivodskapet Warmia-Mazury, i nord-øst og Vorpommern i nord-vest-Polen går arbeidsløsheten opp mot 20 %. Store områder er ennå på nivået før overgang til kapitalistisk markedsøkonomi og sjokket ved sammenbrudd tidlig på 1990-tallet.

Også områder øst for Wisła, elva gjennom Warszawa, er del av et såkalt `B-lag i Polen`. Her er vanskene med å skaffe seg jobber og lønninger større enn i vest. Det henger sammen med en agrar struktur i disse regionene. Folk tjener mindre på landet enn i polske storbyer.

I flere landsdeler finnes `spesielle økonomiske soner`. Der lokkes med skattefordeler og lave tomtepriser. Der er lav lønn mest avgjørende argument for å få konkurranse-fordeler. 60 % av sysselsatte der jobber i vikarbyråer og tjener neppe mer enn 3 euro i timen. Tekstilmetropolen Lodz har tapt posisjonen som Polens nest største by etter systemskiftet. Innbyggertallet er gått 20 % ned. Idag domineres økonomi av klikk-vesen og svart market. Arbeidsfolk må pendle 13 mil til og fra Warszawa for å unngå det. Industriområdet Górny Śląsk, Oberschlesien, er inn- til videre på høyden ifølge inntekts-statistikk, for ingen regjering har til nå våget å sette igang sanering av gruvedrift som idag er ulønnsom.

Ofte må vi lure på hva som skjer i Polen. Nylig tok konservative Rzeczpospolita fattigdom opp som tema i weekend-utgaven. Sosiologer og økonomer á la Thomas Piketty trekkes inn for å belyse fenomenet. For lesere av avisa Rzepa (grønnsak), må først og fremst se spesielt ut for storbedrifter og høyere embedsfolk: For i følge instituttet for sosialpolitikk er det nå slik at nesten halvparten av familiene i Polen såvidt overlever under de månedlige utgiftene og lever på `sosialt eksistensminimum`. `I det siste er det slik at om en familie har barn, er fattigdom uunngåelig`, skriver ekspertene. Her snakker vi om fattigdom etter polske kriterier.

 

Les mer i papirutgaven hos Narvesen, abonner, eller kjøp den hos BuyAndRead

RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk månadsavis, med ei lang historie, ho blir redigert av ein frivulleg redaksjon og er basert på frivullegheit. Difor treng ci og bidrag, både økonomisk, innhaldsmessig og andre oppgåver. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Vevredaktør: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgjevar: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 2018 - Republisering

Nettløsning ANS NyFritid Media