Fra Katowice i sør-vest-Polen, 1. mai 2015: Husløse og fattige i protestmarsj
Fra Katowice i sør-vest-Polen, 1. mai 2015: Husløse og fattige i protestmarsj

■ Polen oppdaget sitt fattigdomsproblem under siste valgkamp.

Boomregioner og fattigdomsbelter: Warszawa, Poznan, Wrocław og Gdansk med omegn ved Østersjøen er Polens boomer. Der er arbeidsløsheten som i München-området på 3- 4 %. Andre steder som i voivodskapet Warmia-Mazury, i nord-øst og Vorpommern i nord-vest-Polen går arbeidsløsheten opp mot 20 %. Store områder er ennå på nivået før overgang til kapitalistisk markedsøkonomi og sjokket ved sammenbrudd tidlig på 1990-tallet.

Også områder øst for Wisła, elva gjennom Warszawa, er del av et såkalt `B-lag i Polen`. Her er vanskene med å skaffe seg jobber og lønninger større enn i vest. Det henger sammen med en agrar struktur i disse regionene. Folk tjener mindre på landet enn i polske storbyer.

I flere landsdeler finnes `spesielle økonomiske soner`. Der lokkes med skattefordeler og lave tomtepriser. Der er lav lønn mest avgjørende argument for å få konkurranse-fordeler. 60 % av sysselsatte der jobber i vikarbyråer og tjener neppe mer enn 3 euro i timen. Tekstilmetropolen Lodz har tapt posisjonen som Polens nest største by etter systemskiftet. Innbyggertallet er gått 20 % ned. Idag domineres økonomi av klikk-vesen og svart market. Arbeidsfolk må pendle 13 mil til og fra Warszawa for å unngå det. Industriområdet Górny Śląsk, Oberschlesien, er inn- til videre på høyden ifølge inntekts-statistikk, for ingen regjering har til nå våget å sette igang sanering av gruvedrift som idag er ulønnsom.

Ofte må vi lure på hva som skjer i Polen. Nylig tok konservative Rzeczpospolita fattigdom opp som tema i weekend-utgaven. Sosiologer og økonomer á la Thomas Piketty trekkes inn for å belyse fenomenet. For lesere av avisa Rzepa (grønnsak), må først og fremst se spesielt ut for storbedrifter og høyere embedsfolk: For i følge instituttet for sosialpolitikk er det nå slik at nesten halvparten av familiene i Polen såvidt overlever under de månedlige utgiftene og lever på `sosialt eksistensminimum`. `I det siste er det slik at om en familie har barn, er fattigdom uunngåelig`, skriver ekspertene. Her snakker vi om fattigdom etter polske kriterier.

 

Les mer i papirutgaven hos Narvesen, abonner, eller kjøp den hos BuyAndRead

RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering