• Hjem
  • Politikk
  • Kina og Russland har inngått strategisk partnerskap
Vladimir Putin og Xi Jinping opptrådte som bestevenner i St. Petersburg og inngikk en rekke strategiske avtaler. 																														AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File
Vladimir Putin og Xi Jinping opptrådte som bestevenner i St. Petersburg og inngikk en rekke strategiske avtaler. AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Møtet i St. Petersburg International Economic Forum 6.-8. juni 2019 ble et betydelig skritt i retning en strategisk allianse mellom Russland og Kina. De to landene som var fiender for 40-50 år siden, da de til og med var i grensekrig i 1969, og som lenge har vært svært skeptiske til hverandre, er tvunget til stadig tettere samarbeid av den aggressive politikken som USA fører mot dem begge.


Men fasen med fornuftsekteskap er over. Det vi ser nå, er en allianse med vidt spenn, fra økonomi, energi, valutapolitikk, produksjon, matvareforsyning, regional utvikling, teknologi-samarbeid, militært samarbeid og politisk samordning.


Strategene i Washington har gjort omtrent alle de feil det er mulig å gjøre hvis målet er å splitte motstanderne for å styrke sitt eget hegemoni. I stedet har USA bidratt til å skape en politisk-økonomisk militær-blokk som spenner over mesteparten av det eurasiske kontinentet og som ser ut til å få den styrken som skal til for å gjøre USA rangen stridig og både utfordre og bidra til å erstatte den USA-dominerte verdensordenen med noe annet.


I fortid har Russland og Kina opptrådt som om de har trodd det ville være mulig å samarbeide fredelig med USA. USA godtok og applauderte Kinas vekst så lenge den ikke utfordret USAs globale makt. USA kunne godta Kina som sekundærmakt og deltaker på USAs marked og ga US-selskap store profitter. Men nå som Kina har vist seg i stand til å gå fra å være produsent av billige industrivarer til å bli en høyteknologisk nasjon som både kan utfordre USAs største selskap, men også gå forbi dem, slik planen er med «Made in China 2025», fører USA en politikk med sanksjoner og militære trusler som den kinesiske ledelsen har vært nødt til å ta hensyn til og som de må ta dødsens alvorlig.


«Made in China 2025» er vendepunktet: St Petersburg-forumet viste at Kina og Russland nå har mistet alle illusjoner om USA og at de tar «viktige skritt framover som vil utfordre USAs hegemoni på nær sagt alle områder.


President Vladimir Putin oppsummerte sin kritikk av USAs politikk i 7 punkter, sammenfattet her. USAs desperate forsøk på å bevare sitt falmende hegemoni har satt en globalistisk modell under press og gjort den til en parodi på seg sjøl, sa Putin, som føyde til at «USAs hegemoni står i motsetning til menneskehetens framtidige mål.»
Xi Jinping på sin side, opptrådte med selvsikkerhet, og vendte seg raust til alle nasjoner og tilbød å dele Kinas teknologiske framganger med alle som måtte ønske det. Spesielt la han vekt på Kinas ønske om å dele sine mest avanserte vitenskapelig-teknologiske framganger, inkludert 5G-teknologien, der Kina er verdensleder, med andre. For første gang omtalte han Putin som en av sine nærmeste og beste venner.


Kina og Russland signerte om lag 30 viktige avtaler i løpet av møtet. En av dem handler om at Huawei skal bygge 5G-nettet i Russland. Det ble også opprettet «joint venture»-selskap for å selge russisk gass i Kina. South China Morning Post skriver at totalverdien av avtalene som er inngått, er på 20 milliarder dollar. Samhandel mellom de to land hadde i 2018 en verdi på 108 milliarder dollar og fortsetter å øke.


Xi foreslo 4 felt, der de to skal samarbeide tettere: 1) energi. 2) teknologisk innovasjon og vitenskap, dele kompetanse og etablere tenketanker for strategisk samarbeid. 3) samarbeid langs hele den industrielle verdikjeden. 4) Utvikle energisamarbeid til å omfatte bærekraftige energisystem. - Dette virker mer som vedtak de allerede har fattet enn som forslag.
De ble også enige om å samarbeide i landbruk, matvareindustri, engineering, forbruksvare-industri, metall- og byggevareindustri. Russland skal også utvikle sivil luftfart sammen og blant annet samarbeide om å utvikle et sivilt langdistansefly, det kinesiske CR929 som vil bli konkurrent til Airbus og Boeing.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering