Foto: Arkiv, Scanpix
Foto: Arkiv, Scanpix

TTIP CETA kommer. Schulz står bak: EU-parlamentet banker gjennom CETA.

Den utpekte SPD-kandidaten til ny tysk kansler er medansvarlig for `salg av demokratiske standarder.

Sosialdemokraten Martin Schulz vil bli ny forbundskansler. I flere år har han vært president i EU-parlamentet i Brüssel. Det eneste han etterlater der, er et gjøkerede; dvs. et kaos andre må ordne opp i. CETA-avtalen mellom Canada og EU ble vedtatt av EU-parlamentet, 15/2-2017. 408, først og fremst konservative, liberale og sosialdemokrater, sa ja. 254 sa nei. 33 var avholdne.

100 demonstrerte foran parlamentsbygningen mot `salg av demokrati-standarder og offentlig eiendom`. I stedet godtas CETA-reglene, som kun tjener interessene til multi-nasjonale konsern. Effektiv beskyttelse av arbeidsmiljø, velferd og miljø overkjøres.

De siste årene har protester mot det CETA står for vært sterkere enn på flere 10-år. I oktober 2015 deltok 250 000 i Berlin mot storkapitalens verdensherredømme, 320 000 gikk på gatene i oktober 2016 i Tyskland mot den udemokratiske avtalen. 3 millioner underskrifter på krav om folkeavstemning ble overrakt daværende EU-parlamentariker Martin Schulz i 2015.

Også i Bayern kom forslag om CETA-folkeavstemnning. Folket i Bayern klarte å overskride kravet om 30 000 underskrifter. Men deltatsregjeringen så likevel ingen grunn til å innfri det kravet. Bayerns fatningsdomstol vedtok 15/2-17: `Det finnes ikke juridiske forutsetninger for folkeavstemning`. Bayerns innenriksminister avviste kravet om folkeavstemning på forhånd, begrunnet med forbundsrepublikkens ratifisering av CETA: `Da har ikke Bayern eller andre tyske delstater noen lovgivingsrett`, het det fra denne domstolen.

Hvilket ansvar har den nye fremadstormende sosialdemokratiske kandidaten? Venstreopposisjonen fra die Linke uttalte at `Schulz har alltid støttet CETA, den såkalte handels- og investeringsavtalen med Canada, og TTIP-avtalen med USA`. Et forslag til resolusjon i EU-parlamentet klarte han behendig å skjerme for demokratisk behandling, da deler av den sosialdemokratiske fraksjonen ikke ville følge Schulz og truet med å stanse avtalen. Også da regionalregjeringen i belgisk-franske Vallonia i oktober 2016 først nektet å godta CETA-avtalen. Da var det også Schulz som la press på den vallonske regjeringssjefen.

Avtalen kan først tre i kraft etter at nasjonale parlament i 28 EU-medlemsland har sagt ja til avtalen. Borgerskapet prøver nok en sjarmoffensiv denne uken, bl.a. ønsker den britiske Irak-krigeren, Tony Blair, å stå i spissen for krav om revansje for Brexit. Også statsminister Justin Trudeau fra Canada talte til EU-parlamentet i Strasbourg, 16/2. Våger en norske ja-til-EU-lobby med Martin Schulz-holdninger, i og utenfor regjeringen, tro?Vi godtar ikke TTIP

I Berlin demonstrerte 250 000 sin avsky mot at politikere inngår hemmelige handelsavtaler bak vår rygg. TTIP/CETA/TISA er et fascistisk angrep på demokratiet, og mot egne land sin suverenitet og uavhengighet.

Lørdag 10. oktober demonstrerte flere hundretusen i Europas gater. Samme beskjed fra Amsterdam, Berlin, Brüssel, London, og Athen: Vi godtar ikke...

Parasittene danser rundt TTIP

Big Business på offensiven. Warren Buffet, en av verdens rikeste menn sa i 2011: «Dette er en klassekrig, og den vil vi vinne». Ergo vekk med finansregulering, demokrati, arbeiderrettigheter, kommunal vannforsyning, rettstaten, helsevesen, ytringsfrihet, miljøvern, forbrukerrettigheter… Illustrasjon Georg v. Westphalen

I desperat jakt på utbytte - som er det kapitalistiske samfunnets eneste logikk og drivkraft - organiserer monopolene (storkapitalen/Big business)...

DEN SEIGLIVA MYTEN OM FRIHANDEL

DEN SEIGLIVA MYTEN OM FRIHANDEL

(22 - 2016) Framleis er den religiøse trua på frihandel dominerande blant norske og vestlege politikarar.

Edvard Mogstad, historikar

Tidlegare...


RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk månadsavis, med ei lang historie, ho blir redigert av ein frivulleg redaksjon og er basert på frivullegheit. Difor treng ci og bidrag, både økonomisk, innhaldsmessig og andre oppgåver. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Vevredaktør: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgjevar: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 2018 - Republisering

Nettløsning ANS NyFritid Media