Nord-Korea har gjennomført en vellykket test av hydrogenbombe

Det meldes fra den kinesiske portalen German.china.org om den nordkoreanske prøvesprengningen: Nord-Korea har gjennomført en vellykket prøvesprengning av en vannstoffbombe. Slik lyder den offisielle erklæringen fra Pyongyang 6/1-2016. Japan og Sør-Korea vil ha sanksjoner mot `trusselen`.

Fra Pyongyang meldes samtidig, 6/1-16, at Nord-Korea ikke vil ta i bruk a-våpen om landet ikke blir angrepet først. Den vellykkete prøven betyr at Nord-Korea er en mektig atomvåpen-makt. Nord-Koreas nyhetsbyrå, KCNA, meldte at statssjef Kim Jong-un beordret testen på hydrogen-bomben, 15/12-2015, og ga den siste ordren, 3/1-2016.

I erklæringen het det at hydrogenbomben er utviklet av Nord-Koreas på egen hånd. Målet var å beskytte landet mot atomtrusselen fra motstanderne som ledes av USA. Dette var tiltak for å forsvare landets suverenitet og styrke sikkerheten i regionen.

Rett før den offisielle meldingen kom fra Pyongyang, ble et jordskjelv på 4,9 registrert, like ved testområdet Punggye Ri, i nordøst-Korea. Også i nord-øst-kinesiske Jilin var skjelvet merkbart. Sør-koranske Yonhap meldte at `jordskjelvet svært sannsynlig var kunstig resultat  av en a-våpen-test. President Geun Park innkalte samtidig det nasjonale sikkerhetsrådet og sa at `Nord-Koreas prøvesprengning var en provokasjon og klar krenking av FN-resolusjoner`. Også Japans statsminister Shinzo Abe kritiserte testen heftig og betegnet framgangsmåten som en `alvorlig trussel mot Japan`. Japans Kyodo siterte en regjeringstalsperson, som truet med flere nye sanksjoner mot nabolandet.

»Kina står fast på kravet om en a-våpenfri Korea-halvøy, ikke-spredning, fred og stabilitet«, het det i erklæringen fra Kinas utenriksminister, 6/1-2016. Kina vil løse utfordringene på en  vennligsinnet måte gjennom fredssamtaler. Kina ber Nord-Korea holde løftet om å bygge ned sine a-våpen og unngå enhver holdning som kan føre til eskalering av situasjonen.

Nord-Korea har allerede gjennomført underjordiske tester i 2006, 2009 og 2013. Alle fant sted på testområdet Punggye Ri. FNs sikkerhetsråd reagerte som før med å vedta `sanksjoner mot kommunist-regimet i Pyongyang`.

Per Lothar Lindtner, 13/1-2016. Kilde: uz/ German.china.org, 6/1-2016.                         

Vår tøyelige moral

Vår tøyelige moral

(20-2016) Nord-Korea er rammet av den verste flomkatastrofen etter siste verdenskrig. Ifølge FN har 140.000 mennesker behov for nødhjelp.

Nå er det...


Mistenkelig drap på Kim Jong Nam

Folkets Hær  REUTERS/Jacky Chen

Kim Jong-nam, halvbror til Kim Jong-un, ble drept den 13/2-2017 i Malaysia, på flyplassen i Kuala Lumpur.

Den bisarre hendelsen fanges opp av ...


Vellykket markering av Solens Dag

NTB scanpix

Til trass for imperialistiske provokasjoner, lyktes Folkerepublikken Korea å gjennomføre en imponerende parade, samt å innvie en ny utviklingssone i ...

Kunstig sol over Stillehavet

Massemønstring i Nord-Korea 9. august, for støtte til den Demokratiske Folkerepublikken Korea (DPRK)																																									Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

(17 - 2017) Verden holder pusten, sies det, mens to kamphaner av statsledere overgår hverandre i trusler om bruk av det mest uhyggelige våpen som kan...


Protesterer mot rakettskjold

REUTERS/Kim Hong-Ji

(19 - 2017) Sør-koreanere protesterer mot USAs installering av rakettskjold. Flere ti-talls skadet. Massiv politi-vold satt inn for å jage vekk...

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering