Hva trenger vi for å utrydde en nabofamilie? Granater utstilt i London, 15/9-2015. Foto: Epa/ Facundo Arrizabalaga.
Hva trenger vi for å utrydde en nabofamilie? Granater utstilt i London, 15/9-2015. Foto: Epa/ Facundo Arrizabalaga.

En bransje som blomstrer og hvordan det omtales i medier: Global eksport av krigsutstyr vokser. USA er fortsatt i front, men tyske medier føler faren fra Kina. Mens det kriges flere steder på jordkloden og stadig fyres løs, har våpenhandelen de siste 5 år økt med over 14 %, i forhold til perioden 2006-2010. Det meldes fra Stockholms Fredsforsknings institutt (SIPRI) 21/2-2016.

 

`Kina øker våpeneksport` heter det i overskrift fra det tyske nyhetsbyrået dpa, som forteller om `den gule faren` på usikkert grunnlag, basert på tidsrommet fra 2011-2015, altså over bare 4 år. Tall-sjonglører i der Spiegel slutter seg til dette matematiske glansnummeret og er like sikre i sin søvngjengerske konklusjon: `Kina eksporterer, Saudi-Arabia kjøper`. Det kaller vi vel kreativ bokføring: Kina skal ifølge SIPRI ha økt våpeneksporten i forhold til årene 2006-2010 med 88 %, mens krigslysten hos saudiske herskere slår ut i en faktisk import-økning på 275 %. Men den suggererte sammenhengen stemmer ikke helt. Det som skrives lenger nede med mindre skrift, viser seg når mediet siterer SIPRI-forskeren Pieter Wezeman. Han sier i den første meldingen fra SIPRI: `Den arabiske koalisjonen satser hovedsakelig på avanserte våpen fra USA og Europa under krigen i Jemen-krigen`.

Men framfor alt har fredsskaperne i Washington fortsatt 33 % av alle transnasjonale avtaler på salg av krigsutstyr. Nå som før troner USA på førsteplass, klart foran Russland med 25 %. .

Det er viktiger å få fram den typen skremmende kunnskap som Reuters trekker ut av SIPRI-tallene: `Tysk våpeneksport er halvert` er overskriften der. Det får drastiske konsekvenser: `Den tyske eksporten faller og Tyskland faller fra 3. til 5. plass`, skriver Reuters trist. En slik smell kan ikke Tysklands finans-departement godta: `Det er fiktive tall` skriver så dpa fra Berlin: `Tallene fra Sverige må leses med omhu`.

Det gjelder selvsagt også tallene på Kina, som belyses nærmere med tall fra de svenske regne-mestrene. Beijing har ifølge SIPRI økt sin eksport og er `på 3. plass nå` (Reuters), men har også den 3. største importen etter India og Saudi-Arabia. Kina har økt innkjøpene av våpen i fra det globale markedet med 4,7 %. SIPRI-forskeren Siemon Wezeman sier det slik: `Kina bygger ut sin militære kapasitet ved hjelp av import og hjemmeproduksjon`. I regionen ellers får det derimot mindre oppmerksomhet at våpenimporten 2011-2015 utgjør 14 % av verdens totale import; Australia: 3,6 %, Pakistan: 3,3 %, Vietnam: 2,9 % og Sør-Korea: 2,6 % er blant 10 land som har rustet mest opp. `Noen av dem skal ha tettere forbindelser med USA`, har vi også hørt.

Kilde: JW/Christian Selz

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering