NATO opptrer som fredsfiende nr 1

NATO-toppmøtet i Warszawa gjør Russland offisielt til hovedfienden og satser på avskrekking, nye atomvåpen og rakettforsvar.

På møtet i Warszawa, 8.-9. juli, ble et historisk mål nådd. Stats- og regjeringssjefene i de 28 medlemslandene vedtok offisielt å gå tilbake til strategien med kald krig. Nå har Russland fått samme rolle som Sovjetunionen; den utpekte hovedfienden. Kjernen i denne konfontasjonen er avskrekking med militær oppbygging på Russlands vest-grense. Falskt kalles innføring av nye kjernefysiske våpen og etablering av rakettforsvar `modernisering`. Dette har det vært jobbet med i årevis.

Internasjonal demo i Warszawa, 9/7-2016: `Belgia sier nei til krig, nei til NATO`. Foto: Agencja Gazeta/Przemek Wierzchowski/ via Reuters.

NATO-vedtak i detalj: 1) `Avskrekking`: Deltakerne på møtet er enige om å stasjonere en `roterende` bataljon på 1000 mann i Polen, Latvia, Litauen og Estland. Tyske Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung melder vel og merke at militære fagfolk `regner med dobbelt så høye tall`. US-president Barack Obama melder fredag at `hovedkvarter til nok en amerikansk kampbrigade etableres i Polen`. Washington meldte i mars at de sender en 3. panser-brigade til Europa. Det forhandles ennå med Polens regjering om lokalisering. Tyskland er solid inne i disse planene og skal lede gruppen i Litauen med flere hundre mann.

2) Nye atomvåpen: Avslutningsdokumentet framhever bruk av a-våpen uten å nevne Russland og gå konkret inn på NATO-planene. De ser for seg å stasjonere de a-bombene, type B61-12 i Europa. De kan droppes fra fly som alle medlemsstater rår over. I Warszawa-erklæringen sies det også at `først og fremst USAs a-våpen er viktigste garanti for de alliertes sikkerhet. Det krever planmessig ledelse utfra de kravene det 21. århundret stiller`.

3) Rakettforsvar: Toppmøtet feirer at NATO har begynt å utvikle operasjonsevne på dette feltet som `en milestein`. Nylig installerte Aegis-system på landjorden i Deveselu, Romania, planlagte i Tyrkia og Polen og Aegis-system, montert på 4 av US-marinens støttepunkt Rota i Spania er samlet sett `viktige skritt`. Rakettforsvaret `retter seg ikke direkte mot Russland`.

Toppmøtet vedtok dessuten forlengelse av troppe-stasjoneringen i Afghanistan, innsatsen til AWACS-e-fly i overvåking av luftrommet over Syria og Irak, samt EU-deltakelse i marine-operasjoner på Libya-kysten.

Russlands UD sa søndag, 10/7.16: `Alliansen konsentrerer kreftene sine på å demme opp mot en ikke eksisterende fare fra øst`. Med demonisering av Russland avsporer NATO fra sin egen destruktive rolle og opprettholder spenninger i flere av verdens regioner.

Deltakerne på møte i den internasjonale fredsbevegelsen kritiserte NATO-toppmøtet skarpt. Under en protestdemonstrasjon i Warszawa deltok flere hundre mennesker, 9/7-16, deriblant flere fra det tyske venstrepartiet Linkes gruppe i forbundsdagen.

Bearbeidet av Per Lothar Lindtner

Kilde: JW/Arnold Schölzel.

 

Stikkord

syria

irak

usa

nato


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering