NATO opptrer som fredsfiende nr 1

NATO-toppmøtet i Warszawa gjør Russland offisielt til hovedfienden og satser på avskrekking, nye atomvåpen og rakettforsvar.

På møtet i Warszawa, 8.-9. juli, ble et historisk mål nådd. Stats- og regjeringssjefene i de 28 medlemslandene vedtok offisielt å gå tilbake til strategien med kald krig. Nå har Russland fått samme rolle som Sovjetunionen; den utpekte hovedfienden. Kjernen i denne konfontasjonen er avskrekking med militær oppbygging på Russlands vest-grense. Falskt kalles innføring av nye kjernefysiske våpen og etablering av rakettforsvar `modernisering`. Dette har det vært jobbet med i årevis.

Internasjonal demo i Warszawa, 9/7-2016: `Belgia sier nei til krig, nei til NATO`. Foto: Agencja Gazeta/Przemek Wierzchowski/ via Reuters.

NATO-vedtak i detalj: 1) `Avskrekking`: Deltakerne på møtet er enige om å stasjonere en `roterende` bataljon på 1000 mann i Polen, Latvia, Litauen og Estland. Tyske Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung melder vel og merke at militære fagfolk `regner med dobbelt så høye tall`. US-president Barack Obama melder fredag at `hovedkvarter til nok en amerikansk kampbrigade etableres i Polen`. Washington meldte i mars at de sender en 3. panser-brigade til Europa. Det forhandles ennå med Polens regjering om lokalisering. Tyskland er solid inne i disse planene og skal lede gruppen i Litauen med flere hundre mann.

2) Nye atomvåpen: Avslutningsdokumentet framhever bruk av a-våpen uten å nevne Russland og gå konkret inn på NATO-planene. De ser for seg å stasjonere de a-bombene, type B61-12 i Europa. De kan droppes fra fly som alle medlemsstater rår over. I Warszawa-erklæringen sies det også at `først og fremst USAs a-våpen er viktigste garanti for de alliertes sikkerhet. Det krever planmessig ledelse utfra de kravene det 21. århundret stiller`.

3) Rakettforsvar: Toppmøtet feirer at NATO har begynt å utvikle operasjonsevne på dette feltet som `en milestein`. Nylig installerte Aegis-system på landjorden i Deveselu, Romania, planlagte i Tyrkia og Polen og Aegis-system, montert på 4 av US-marinens støttepunkt Rota i Spania er samlet sett `viktige skritt`. Rakettforsvaret `retter seg ikke direkte mot Russland`.

Toppmøtet vedtok dessuten forlengelse av troppe-stasjoneringen i Afghanistan, innsatsen til AWACS-e-fly i overvåking av luftrommet over Syria og Irak, samt EU-deltakelse i marine-operasjoner på Libya-kysten.

Russlands UD sa søndag, 10/7.16: `Alliansen konsentrerer kreftene sine på å demme opp mot en ikke eksisterende fare fra øst`. Med demonisering av Russland avsporer NATO fra sin egen destruktive rolle og opprettholder spenninger i flere av verdens regioner.

Deltakerne på møte i den internasjonale fredsbevegelsen kritiserte NATO-toppmøtet skarpt. Under en protestdemonstrasjon i Warszawa deltok flere hundre mennesker, 9/7-16, deriblant flere fra det tyske venstrepartiet Linkes gruppe i forbundsdagen.

Bearbeidet av Per Lothar Lindtner

Kilde: JW/Arnold Schölzel.

 

Stikkord

syria

usa

irak

nato


RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering

Nettløsning ANS NyFritid Media