Syriske familiemedlemmer krysser grensen inn til Tyrikia ved grenseovergangen Civegozu, nær Hatay, sørvest i Tyrkia 17. desember. AP Photo/Emrah Gurel
Syriske familiemedlemmer krysser grensen inn til Tyrikia ved grenseovergangen Civegozu, nær Hatay, sørvest i Tyrkia 17. desember. AP Photo/Emrah Gurel

Karin Leukefeld i JW:  Tusenvis trekker seg ut av bydelen, Mindre skjærsmysler fortsetter.

Kampene i Aleppo er foreløpig avsluttet. Syrias president Basjar al-Assad sa torsdag kveld at byen var `frigjort`; Bilder og rapporter dokumenterer tilbaketrekking av over 1000 mennesker fra østlige bydeler, som til nå var kontrollert av væpnete grupper. Ifølge syriske medier forlot opp til 8 500 byen i retning provinsen Idlib fram til fredag formiddag. Noen få skjærsmysler fortsatte i Øst-Aleppo.

`Evakuering startet torsdag 15/12 og pågikk hele natten`, sa Ingy Sedky, talskvinne for den internasjonale Røde Kors-komitéen 16/12. Mellom de siste okkuperte kvartalene i Øst-Aleppo og andre deler av Aleppo-provinsen pendlet busser og ambulanser. For å sikre konvoien var det forhandlet fram avtale mellom de militære om en 21 km lang `humanitær korridor`. Alt ble overvåket av `Russlands forsonings-senter` i samarbeid med den syriske arméen og sivile myndigheter.   

 

Tilbaketog fra øst-bydelene Salah al-Din, al-Ansari, al-Masjhad og al-Sibidija foregikk ikke uten forstyrrelser fredag. Igjen kunne en høre skudd.  Åpenbart var det grupper, alliert med Syria-arméen som prøvde å hindre væpnete grupper `i å smugle tyngre våpen og gisler` ut av Øst-Aleppo, noe som ble rapportert på syrisk stats-TV. Til slutt kan busser og kjøretøy fra Røde Kors og syrisk-arabiske Røde Halvmåne fortsette transporten. Syrias regjering erklærte at evakueringen var utsatt fordi motparten ikke holdt seg til inngått avtale. Men ifølge russiske militære var den allerede avsluttet. Russlands president Putin sa at `nå er det nødvendig med våpenhvile i hele Syria`.

Situasjonen for innbyggerne i al-Fua og Kafraja i Idlib-provinsen er uklar. Begge landsbyene har vært beleiret av al-Nusra-fronten, som idag kaller seg `erobringsfronten i Levanten`, og `erobringsarméen`. Kravet fra Syrias regjeringsarmé, Russland, Iran og Hisbollah før avtalen om tilbaketrekning ble inngått, gikk ut på at tilbaketrekning fra Øst-Aleppo skulle balanseres med opphevelse av beleiringene av al-Fua og Kafraja.

De militante islamistene lot ikke `mennesker komme ut` sa representant Fares Sjehabi i Syrias parlament, 16/12. Fra motsatt side het det at syke og skadete kunne få lov til å komme ut. For oss i JW-redaksjonen er situasjonen fortsatt noe uklar.

`Ordfører` i Øst-Aleppo, Brita H Hassan, henvendte seg til EU-statssjefene samme dag. Ved avslutning av EU-utenriksminister-møtet ba han om observatører til Aleppo der `50 000 sivile ble massakrert` i følge visse rapporter. Administrasjonen, som Hassan sier han selv står for, ble i starten etablert av opposisjonelle koordineringskomiteer, men litt etter litt dominert av militante islamister, mens Hasans utenlands-opposisjon er i Istanbul.

Karin Leukefeld, JW

KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?

KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?

TERJE BJØRLO, NORGES KOMMUNISTISKE PARTI I ØSTFOLD
Den amerikanske generalen Wesley Clark, som var overordnet militær leder for NATO styrkene i Europa...


FREDSKONFERANSE OM SYRIA

FREDSKONFERANSE OM SYRIA

■ Vi vil fra Århus mod Krig og Terror gerne sende en hilsen til Kobani og til kurdernes kamp mot IS.

IS er forfærdelig terror. Vi har i mere end 3...


SYRIA – ET NYTT AFGHANISTAN?

SYRIA – ET NYTT AFGHANISTAN?

USAs utenrikspolitikk har ett grunnleggende element. Det er å beholde lydige klientstater samt fjerne stater som utfordrer USAs hegemoni. De har...

Det er russernes skyld!

Sergey Lavrov i samtalar med Tyrkias innenriksminister Mevlut Cavusoglu 20. desember													AP Photo/Pavel Golovkin

(1 - 17) Krigen i Aleppo har pågått i snart 5 år. Når den nå er over er vesten bekymret for jihadistene og deres ...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering