Barn sitter på i en liten lastebil, nord for Aleppo fredag 30. desember. REUTERS/Khalil Ashawi
Barn sitter på i en liten lastebil, nord for Aleppo fredag 30. desember. REUTERS/Khalil Ashawi

En våpenhvile-avtale for Syria, som kan bryte sammen: Avtale mellom Syrias regjerings-styrker og opprørere.

For 3. gang i 2016 gir en våpenhvile menneskene i Syria en pustepause. Natt til 29/12 trådte avtalen om våpenhvile mellom Russland, Iran og Tyrkia i kraft. Syria-arméens ledelse hadde bekreftet avtalen på forhånd.

`Terror-organisasjoner`, listet opp av FNs sikkerhetsråd: Nusra, IS og grupper i allianse med de to enhetene, er utelukket fra avtalen. Ifølge det russiske forsvaret har 7 væpnete islamist- grupper tiltrådt avtalen. Om en gruppe ikke respekterer den inngåtte avtalen, blir de `legitime angrepsmål`. Åpenbart er de kurdiske selvforsvarskreftene i YPG og kvinnebataljonen, YPJ, også utelukket fra avtalen.  

60 000 krigere i ulike grupper og Syria-arméen med allierte skal ha sagt ja til våpenhvile. Tyrkia og Russland skal garantere den. Etter en måned skal det startes forhandlinger mellom partene i konflikten.

Tidspunktet kan stemme med planlagt ny start på Syria-samtaler i Genéve, fastsatt av FNs spesialutsending for Syria, svenske Staffan De Mistura, til 8/2-2017. Planlagte samtaler i midten av januar 2017 kan gi mulighet til å hindre ny militær eskalering mellom fiendtlig innstilte sider i konflikten.

Russland ba 30/12-16 om møte i FNs sikkerhetsråd i New York. `Bak lukkete dører vil vi informere sikkerhetsrådets medlemmer om arbeidet vårt og besvare spørsmål`, sa Russlands  utenriksminister, Sergei Lavrov, i Moskva. President Vladimir Putin advarte 29/12 om at avtalen `lett kan bryte sammen`.

Den består av 3 sentrale dokument: `Det første er signert av Syrias regjering og opposisjons- grupper og angår stans av fiendtligheter på hele Syrias territorium. Det andre fastslår kontroll med våpenhvilen. Det tredje er en erklæring om hvordan situasjonen i Syria skal løses.`         

Karin Leukefeld, JW, 31/12-2016

Ingen kan vinne blodkrigen i Syria

Ingen kan vinne blodkrigen i Syria

SYRIA-KONFLIKTEN
Et intervju med Bekes Berwari
■ Lørdag 31. oktober arrangerte NKP Midt-Norge et åpent møte med tittel «Syria: Effekten av et mislykket...RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering