Barn sitter på i en liten lastebil, nord for Aleppo fredag 30. desember. REUTERS/Khalil Ashawi
Barn sitter på i en liten lastebil, nord for Aleppo fredag 30. desember. REUTERS/Khalil Ashawi

En våpenhvile-avtale for Syria, som kan bryte sammen: Avtale mellom Syrias regjerings-styrker og opprørere.

For 3. gang i 2016 gir en våpenhvile menneskene i Syria en pustepause. Natt til 29/12 trådte avtalen om våpenhvile mellom Russland, Iran og Tyrkia i kraft. Syria-arméens ledelse hadde bekreftet avtalen på forhånd.

`Terror-organisasjoner`, listet opp av FNs sikkerhetsråd: Nusra, IS og grupper i allianse med de to enhetene, er utelukket fra avtalen. Ifølge det russiske forsvaret har 7 væpnete islamist- grupper tiltrådt avtalen. Om en gruppe ikke respekterer den inngåtte avtalen, blir de `legitime angrepsmål`. Åpenbart er de kurdiske selvforsvarskreftene i YPG og kvinnebataljonen, YPJ, også utelukket fra avtalen.  

60 000 krigere i ulike grupper og Syria-arméen med allierte skal ha sagt ja til våpenhvile. Tyrkia og Russland skal garantere den. Etter en måned skal det startes forhandlinger mellom partene i konflikten.

Tidspunktet kan stemme med planlagt ny start på Syria-samtaler i Genéve, fastsatt av FNs spesialutsending for Syria, svenske Staffan De Mistura, til 8/2-2017. Planlagte samtaler i midten av januar 2017 kan gi mulighet til å hindre ny militær eskalering mellom fiendtlig innstilte sider i konflikten.

Russland ba 30/12-16 om møte i FNs sikkerhetsråd i New York. `Bak lukkete dører vil vi informere sikkerhetsrådets medlemmer om arbeidet vårt og besvare spørsmål`, sa Russlands  utenriksminister, Sergei Lavrov, i Moskva. President Vladimir Putin advarte 29/12 om at avtalen `lett kan bryte sammen`.

Den består av 3 sentrale dokument: `Det første er signert av Syrias regjering og opposisjons- grupper og angår stans av fiendtligheter på hele Syrias territorium. Det andre fastslår kontroll med våpenhvilen. Det tredje er en erklæring om hvordan situasjonen i Syria skal løses.`         

Karin Leukefeld, JW, 31/12-2016

Ingen kan vinne blodkrigen i Syria

Ingen kan vinne blodkrigen i Syria

SYRIA-KONFLIKTEN
Et intervju med Bekes Berwari
■ Lørdag 31. oktober arrangerte NKP Midt-Norge et åpent møte med tittel «Syria: Effekten av et mislykket...Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering