Ødeleggelse i Donetsk
Ødeleggelse i Donetsk

Porosjenko måtte avbryte januars statsbesøk til Berlin, på grunn av situasjonen i Donbass. Hans versjon: `Russisk aggresjon øker igjen`. Ukraina-hæren med ultra-høyre -og fascist-bataljoner har massivt angrepet folkerepublikken Donetsk (FRD). En neppe tilfeldig, men velforberedt aksjon. Oligarkiet bak Porosjenko-regjeringen trenger krig, for den sosiale ståa i Ukraina tilspisses: med enorm økning i priser på strøm, oppvarming og vann mens lønner og pensjoner står stille og stipendier forsvinner.

Siste måned har Vest-Ukraina opplevd heftige protester mot stengte sykehus og manglende lønnsutbetalinger med uro og blokader i flere regioner. Svekket ukrainsk venstreside, som resultat av voldelig og juridisk forfølgelse av UKP og andre venstrekrefter, gir fascister og høyre-krefter mulighet til å utnytte protestene. De som vil ha mer krig, uttrykker behovet til andre oligarker i sin kritikk mot Porosjenko-oligarkiet, som altså befinner seg i et dilemma:

Uten kronisk krigstilstand i Donbass, som krenker Minsk-avtalen, trues den av kupp fra ultra-høyre. Vi ser nå at ex-statssjefen i Georgia og ex-guvernør i Odessa, Mikheil Saakasjvili, støtter krav om framskutte parlamentsvalg med løfter om å `bekjempe oligarker som raner landet`. Videreføring av borgerkrigen er det stadig verre å rettferdiggjøre ved å snakke om en angivelig russisk aggresjon, når det sendes raketter inn i boligområder og sivile drepes.

Samtidig virker det som om regjeringskrefter i Ukraina frykter isolasjon etter at Trump ble ny president i USA. De er ikke garantert automatiske støtte fra Nato og USA med den aggressive senator John McCain i spissen, som ennå brisker seg på ultra-høyre fløy som veteran fra luft-krigen mot sivile vietnamesere, utløst etter løgnen om Vietnams aggresjon i Tonkin-bukten.

De siste dager har det vært flere henvisninger til USA og fortsatte sanksjoner mot Russland, men Kiev trenger garantier og forterker sin aggressivitet. Kritiske ytringer fra EU-land forsterker frykten i Kiev. Det forklarer også hvorfor Kiev nå vil ha folkeavstemning om Nato-medlemskap, som uansett får kun symbolsk verdi. Nato har flere ganger erklært at snarlig Nato-medlemskap ikke er realistisk. Men Porosjenko utnytter slik symbolikk på linje med erklæringen om visa-frihet i EU for å lure ukrainerne til å tro på politiske gavepakker.

Samtidig intensiveres angrep mot sivile. Natt til 3. februar ble byen Donetsk angrepet med multi-rakett- kastere. Militsen i Donbass tror målet for aksjonen er å bryte veiforbindelsen til mellom Donetsk og Makejevka, en industriby, som grenser direkte til byen Donetsk. Det har imidlertid ikke lykkes, for alle forsøk på gjennombrudd ble stanset. Samme natt ble 6 sivile drept og 34 skadet av Kiev-bomber. Boliger og infrastuktur ble påført alvorlige skader.

Fra 29/1-2017 har det vært 10 forsøk fra Kiev på å trenge tilbake republikkens forsvare og okkupere nye områder. Det benektes ikke lenger i Kiev. Krigsinnsatsen har gitt svært høye tapstall, trolig over 200 falne, flere ganger mer enn det forsvaret av Donetsk har kostet. Fra folkerepublikken heter det at `vi har klart å holde stillingene og holdt oss til protokollen fra Minsk. Vi har ikke gått til motangrep, selv om Kiev ikke har oppfylt noen punkter i Minsk-avtalen. Kiev taler om ødeleggelser på områder de kontrollerer, i Avdijevka på frontlinjen. Mye tyder på at strømbrudd og mangel på oppvarming ble forårsaket av Kiev for å tilspise situasjonen.

Tysklands regjering trekker likevel ikke sin støtte til Porosjenko. Under hans besøk sa Merkel riktignok at hun var urolig for tilspissing av situasjonen i Donbass og bekreftet hvor viktig Minsk-prosessen er, men kom ikke med alvorlig kritikk av Kiev og annonserte fortsatt lojalt samarbeid. Ny tysk utenriksminister Gabriel sa etter USA-besøk at sanksjoner mot Russland kun vil bli lettet med framskritt i Minsk-fredsprosessen`.

OSSE, organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, forholder seg, nå som før, svært ensidig. Derfra kommer kun opprop til begge sider om å respektere våpenhvilen og ikke på noe tidspunkt omtales aggressor med navn. Derimot har OSSE ofte sett bort fra tyngre Kiev-våpen i rapporter fra frontlinjen. De har først meldt fra etter at medier har belyst dem, noe vi så sist i Avdijevka da vestlige journalister filmet panserkanoener i boligområdene.

Reaksjonær utvikling i Ukraina

UTTALELSE FRA KOMMUNIST OG ARBEIDERPARTIENE OM DEN REAKSJONÆRE UTVIKLINGEN I UKRAINA
Den seinere tidas dramatiske utvikling i Ukraina betyr ikke...NATO ESKALERER I ØST-EUROPA

Imperialistane

 

Nå ruster vi mot russerne: Forsvarsministerne i Nato vedtok eskalering i Øst-Europa. Den tyske forbundshæren får mer innflytelse.

Nato bygger ut ...

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering