Anders Behring Breivik – et barn av sin tid: Bilde fra ankesaken mot staten i 2017 med Breivik i midten. Advokat Mona Danielsen (t.v.) og prosessfullmektig Øystein Storrvik (t.h). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Anders Behring Breivik – et barn av sin tid: Bilde fra ankesaken mot staten i 2017 med Breivik i midten. Advokat Mona Danielsen (t.v.) og prosessfullmektig Øystein Storrvik (t.h). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Da bomben sprang i regjeringskvartalet den 22. juli 2011 var man straks rede til å gå i strupen på islam. Men 2 timer etter begynte skyting på Utøya, der AUF avviklet sin sommerleir. Ytterligere timer skulle gå, og 77 mennesker være døde, da stod det klart at dette ikke var Al Qaida og forhatte arabere, men en høyreekstremist fra Norges egne rekker.
Filmen «Utøya» ruller nå på kino. Den er et psykologisk drama. Sterkt og gripende, den skildrer dramaet og panikken blant unge slik spilte seg ut i 1 ½ time på ettermiddagen 22.juli. Midt i dette er det noen som greier å ha omsorg for kamerater. Som glemmer seg sjøl, prøver å hjelpe, prøver å trøste, prøver å lindre. Det største av alt.
En stor katastrofe med ringvirkninger over hele Norge, ja ennå lengre. Mange ble revet bort før livet egentlig hadde begynt. Sorgen og fortvilelsen var bunnløs.
Kinopublikum sitter stille og rystet. Etterpå er man tvunget til å tenke gjennom det hele på nytt. Hva var årsakene til tragedien i regjeringskvartalet og på Utøya? For det forteller kinoen ingenting om.
Hvorfor ble årsakene til tragedien fortiet og skjult? Breivik fortiet ingenting. Han var klar og strukturert, forbrytelsene var forberedt grundig og over lang tid. Ideologisk var alt forklart i et svært manifest som han publiserte på internett få timer før han aksjonerte. Han var «tempelridder» og det han angrep var kommunismen. Det blir poengtert at han handlet alene. Og på en måte er det vel slik. Men ingen eksisterer i noe vakuum, heller ikke Anders Behring Breivik.
Breivik var en målrettet mann. Han var selvutnevnt leder for en «antikommunistisk liga». Det var ord han sjøl brukte da han ringte politiet fra Utøya. «Oppdraget er fullført,» kunne han meddele. På en måte gikk han til feil adresse, men på en måte var det riktig også. På Utøya var mange unge og politisk engasjerte samlet. Sikkert mange som ville forandring. Til noe bedre. Til et samfunn fri for rasisme og fordommer. Som stod for det motsatte av Breivik. Så derfor traff han på et vis målet.
Handlingene var godt planlagt. Breivik hadde til og med kjøpt gårdsbruk. Der kunne han i fred og ro, lage en primitiv, men kraftig sprengladning. Mannen var på sitt vis dyktig. Handlingen hadde så absolutt en retning. Og PST var maktesløse, klarte ikke å avsløre noe, slik de burde gjort. De så som vanlig i feil retning.
Breivik sognet til Fremskrittspartiet en periode før forbrytelsen. Han var aktiv i ungdomsorganisasjonen. Man fikk det travelt med å distansere seg fra terroristen. Breivik var et barn av den tiden han hadde levd i. Med spredning av fremmedhat, redsel for innvandring, sanseløs hets mot alt som kunne smake av sosialisme, for ikke å nevne kommunisme, det var selve Belsebub. Samtidig ble man historieløs, rykket opp med rota. Steder som Auschwitz, Treblinka og Sobibor hadde bleknet i hukommelsen. Noen ville omskrive historien, skrive den på nytt, stille det hele på hodet. Hvem kom Norge til unnsetning? Utenomsnakk, omskrivninger, til og med fredsdagen 8.mai forsøkt forandret. Man begynte å dekorere mannskaper som hadde tjent storebror USA i tvilsomme kriger langt utenfor Norges grenser. Det er utydeligheten, sammenblandingen og forvirringen.

 

Les mer i Friheten

Kun abonnenter kan lese hele artikler
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering