Kyllinger på trappa, i et hus som delvis ble skadet i orkanen Maria i 2017, i landsbyen VIlla Hugo i Canovanas, Puerto Rico. Denne landsbyen er en bosetting som ble til etter orkanen Hugo i 1989, som ødela deres hjem totalt.																	REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Kyllinger på trappa, i et hus som delvis ble skadet i orkanen Maria i 2017, i landsbyen VIlla Hugo i Canovanas, Puerto Rico. Denne landsbyen er en bosetting som ble til etter orkanen Hugo i 1989, som ødela deres hjem totalt. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Puerto Rico hører til De store Antillene og ligger øst i Karibia. Landet har 3.944.259 innbyggere og har et landareal på 9044 kvadratkilometer på ei stor øy og noen små. Hovedstaden San Juan har 422.000 innbyggere.


H. Boye Svendsen
Innbyggerne er fattige, halvparten lever under fattigdomsgrensa, det er stor arbeidsløshet og stor utvandring. Det er stor dødelighet blant barn på 0,7 %, og det finnes en lege pr 900 barn. Øya er dypt forgjeldet, akkurat som Hellas. Gjelda er ikke bærekraftig. Puerto Rico er ikke et land, men en koloni under USA.


For over hundre år siden hadde USA en meget aktiv røverperiode. Det begynte i 1893 med fengsling av dronning Liliokalani på Hawaii og tyveriet av hele landet. Deretter fulgte i 1898 aggresjonskriger mot Cuba, Puerto Rico, Øya Guam i Stillehavet og Filippinene. Dette var spanske kolonier hvor frihetskjemperne var i ferd med å kaste av seg sine spanske undertrykkere, da USA angrep med påfølgende militær okkupasjon under påskudd av å jage ut de spanske koloniherrer. Men USA ble den nye koloniherren som plyndret sine territorier; for Puerto Rico eksisterer denne situasjonen fortsatt; koloniutarmingen og korrupsjonen fortsatte for nye 120 år.


Puerto Rico blir styrt av en guvernør som blir valgt hvert 4. år med et råd på 17 medlemmer til hjelp. Puerto Rico er underlagt USAs lovgivning, og puertoricanerne har USAs statsborgerskap uten stemmerett i USA.
I dagens situasjon er det tørke på Puerto Rico melder «Dagens Næringsliv» 22.08.2015, og til tross for tett regnskog på en stor del av øya kjemper brannmannskaper mot 300 skogbranner. Det er tropisk varmt med vannrasjonering, stengte vannkraner og transport av vann til kritiske områder. De offentlige budsjetter kuttes kraftig på grunn av gjeldskrisa, og gjelda på 72 milliarder US dollar truer Puerto Rico med konkurs.
Høsten 2017 ble Puerto Rico hardt rammet av den tropiske orkanen Maria som blant annet ødela strømforsyningen til hele øya. President Trump kom med noen rare uttalelser og besøkte øya og sa at de hadde seg selv å takke for sin vanskelige situasjon. Siden har vi ikke hørt noe fra Trump.


Gjeldssituasjonen for Puerto Rico, en koloni uten rettigheter, kan sammenlignes med Hellas, som vi får rikelig med informasjon om. Nærliggende sammenligning er Honduras, selve opphavet til uttrykket «bananrepublikk». Der går 40 % av statsbudsjettet til å betjene statsgjelda, 35 % av folket er arbeidsledige og 70 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensa. Honduras fulgte USA i den folkerettsstridige aggresjonskrigen mot Irak i 2003. Fra 2005 medlem av ALCA som betyr at landet er åpent for USAs økonomiske interesser. Den29. juni 2009 ble president Manuel Zelaya jaget fra landet i et USA støttet statskupp. Kriminaliteten er skremmende. Mange av de mellom-amerikanske landene har det på samme måten.
Puerto Rico er ikke en gang et land, men en koloni som koloniherren gjør som han vil med. Nordmenn flest vet ikke noe om Puerto Rico og trur det er ei badestrand på Kanariøyene.


Puerto Rico må ikke blandes sammen med Costa Rica som er i navnet et selvstendig land i Sentral-Amerika, men som har overlatt sitt militære forsvar til USA og er dermed en vasallstat, i likhet med Norge.
På CELACs 2. toppmøte i Havana i januar 2014 sa Nicaragas president Daniel Ortega: «Vi mangler ett land blant våre 33 medlemsstater. Vi mangler Puerto Rico». Puerto Rico har fått plass og støtte fra CELAC. CELAC er Comunidad de Estados Latinamericanos y Caribeños som ble dannet 3.12.2011 i erkjennelse av at OAS, Organisasjonen av amerikanske stater, var ensidig dominert og korrumpert av USA. Både USA og Canada er nektet medlemskap i CELAC. Det glemte landet og det ulykkelige folket kommer fram i lyset.
Nå går kampanjen for frigjøringskjemperen Óscar López Rívera, 72 år gammel, med 34 år i fengsel, dømt av USA til til sammen 70 års fengsel for han vil ha frihet for sitt folk og sitt land. Oscar ble sluppet fri av Obama. Puerto Ricos frigjøring har nå blitt et internasjonalt krav holdt fram av CELAC og FN.


Puerto Rico har sitt eget flagg. Det har samme flaggstruktur som Cubas flagg, men fargene rødt og blått har byttet plass.
Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Granma, Klassekampen, Dagens Næringsliv, Telesur, ALAI – America Latina en movimiento

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering