Hvordan gikk det i Colombia, etter at Norge var fredsmegler?																	REUTERS/Luisa Gonzalez/File Photo
Hvordan gikk det i Colombia, etter at Norge var fredsmegler? REUTERS/Luisa Gonzalez/File Photo

Fredsforhandlingene i Colombia i den over 50 år gamle borgerkrigen der Norge var støtteland for den colombianske regjeringen, og Cuba var støtteland til frigjøringsorganisasjonene. Forhandlingene ble avsluttet med suksess og Nobels fredspris til den colombianske presidenten.


Dessverre førte ikke fredsavtalen til fred i Colombia. Siden avtalen ble undertegnet, er over 500 sosiale ledere myrdet, 2018 ble 172 sosiale ledere myrdet, og på dette årets første 15 dager ble 7 sosiale ledere myrdet. Siden fredsavtalen ble undertegnet, er 90 excombatientes myrdet. Ifølge riksadvokaten hadde antall mord steget med 30 % i 2017 i kommuner som tidligere ble kontrollert av FARC.


Mord er ikke oppsiktsvekkende i Colombia. I 2018 ble det begått 41.755 mord, det vil si 114 mord pr dag. Dette er en økning på 1402 fra året før. Borgerkrigen er ikke alene ansvarlig for disse høye drapstallene, men organisert kriminalitet er en av de store næringsveiene i Colombia, og der går det også hardt for seg.


Den 17. januar 2019 ble det begått et attentat mot Politiets kadettskole, La Policia General Francisco de Paula Santander, som forårsaket 21 døde og 68 skadde. Dette ble øyeblikkelig et påskudd for Colombias president Iván Duque, og han anklaget frigjøringsorganisasjonen ELN for dette attentatet og stoppet dialogen og forlangte 10 av dens medlemmer i Havana fengslet.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering