Behandlingssaler i norske sykehus står ubemannet og ineffektive			Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Behandlingssaler i norske sykehus står ubemannet og ineffektive Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 


En kraftig påstand?  I disse valgtider er det viktig å minne om at vi får lov til å stemme på partier som i praksis  tviholder på den kapitalistiske samfunnsmodellen. Uansett hvilken lidelse det har ført til over hele verden der den får utvikle seg uhemmet som i Norge. Dette kalles demokrati.


Forskere ved de konservative universitetene Oxford og Stanford har i sine undersøkelser slått fast at finanskrisen og innstramningstiltakene har forårsaket over 10 000 selvmord og over en million tilfeller av depresjon i Europa og i Nord-Amerika. I  boka: »The Body Economic - Why Austerity Kills», skriver forfatterne, David Stukler og Senaja Basu, at kutt i HIV-forbyggende arbeid i Hellas har ført til at antallet HIV-tilfeller har økt med 200 % siden 2011. Narkotikabruken blant unge arbeidsledige har økt med 100 %. Ungdomsledigheten er på 60 %. Vel 5 millioner amerikanere har mistet retten til helsetjenester gjennom krisen. I Storbritannia har over 10 000 mennesker blitt hjemløse på grunn av regjeringens kraftige budsjettkutt.  Stuckler ved Oxford University mener det er mulig å unngå de negative virkningene på folkehelsen i økonomiske krisetider. Han peker på at Sverige, Finland og Island gjennom flere økonomiske kriser har gjennomført ulike støtteprogrammer for arbeidsledige som har bidratt til at selvmordsratene nede. Andre land med kyniske programmer for innstramning har derimot sett stor økning i antall selvmord.

Harald Ø. Reppesgaard.
 

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

kapitalisme


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering