NTB scanpix
NTB scanpix
Får vi ny kald krig i fagbevegelsen?
 
Leder John-Peder Denstad i LO i Trondheim ble enstemmig innstilt av valgkomiteen på fylkeskonferansen som delegat til LO-kongressen til våren. Han hadde et flertall av de lokale fagforeningene med seg som viste ham full tillit.
 
Et benkeforslag fra en representant, medlem av Arbeiderpartiet, ville ha Denstad vraket da han tilhører partiet Rødt som kaller seg et revolusjonært, marxistisk parti. Han påsto at han derfor ikke representerer det politiske synet flertallet sto for på konferansen. Man kunne derfor ikke ha tillit til at han ville stå for de vedtak som ble gjort på konferansen og som skal legges fram på kongressen.
 
De harde konfrontasjonene og kald krigsstemningen som var mellom medlemmene i fagbevegelsen på 1950/-60 tallet på grunn av ulike partipolitiske ståsted, gjør at vi  advarer sterkt mot at mistenkeliggjøring og mistro skal få ny grobunn.
 
Mange fagorganiserte, særlig tillitsvalgte, som hadde sympatier for og var medlemmer av Norges Kommunistiske Parti fikk gjennomgå av fagforeningskamerater på arbeidsplassene og i media. Det ble påstått at kommunister var unasjonale, potensielle femtekolonnister og upålitelige. Mange ble sparket som tillitsvalgte, mistet arbeid og brennmerket. Sjikanen var så sterk at noen tok livet sitt.
 
Også andre dyktige og stolte mennesker som tilhørte venstresiden ble også ofre for trakasseringa fordi de ikke sto i «rett parti» og ikke hadde «riktig» partibok. Hele arbeiderbevegelsen led under denne hekseprosessen. Gode krefter ble satt ut av spill. Norges Kommunistiske Parti vil gjøre sitt for at dette ikke skjer igjen.
Høyrekreftene samler seg nå og vil vingeklipp fagbevegelsen kraft. En fagbevegelse som ikke står samlet men splittet i partipolitiske konfrontasjoner vil tape i kampen for å bevare våre felles goder og arbeidsfolks rett til et godt og meningsfylt liv.
 
Harald Reppesgaard
Nestleder
Norges Kommunistiske Parti
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

KAPITALISMEN DREPER

KAPITALISMEN DREPER

En kraftig påstand fra en kommunist? Tvert om. Forskere ved de konservative universitetene Oxford og Stanford har i sine undersøkelser slått fast at...LO-ledelsen svikter havnearbeiderne

LO-ledelsen svikter havnearbeiderne

Norge som vi kjenner det i dag hadde ikke eksistert om ikke en organisert arbeiderklasse hadde kjempet det fram. LO – med over 913 000 medlemmer –...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering