Folkets Hær  REUTERS/Jacky Chen
Folkets Hær REUTERS/Jacky Chen

Kim Jong-nam, halvbror til Kim Jong-un, ble drept den 13/2-2017 i Malaysia, på flyplassen i Kuala Lumpur.

Den bisarre hendelsen fanges opp av overvåkings-kameraer, for at hele verden skulle se det. Det burde ha tent varsellampene.

Malaysiske myndigheter uttalte at `Han døde av VX-forgiftning, en forbudt dødelig nervegass. På et tidspunkt ble han sett som arving etter faren, Kim Jong-il. Så dro han i eksil i 2003, etter å ha falt i unåde hos de herskende myndighetene. En talsmann for Sør-Koreas regjeringsparti kalte drapet `et nakent eksempel på terrorveldet under Kim Jong-un`. Vanlige medie-kjeltringer ga Pyongyang skylden.

Kim hadde vært ute av landet i rundt 14 år, og utgjorde ingen trussel mot sin halvbror eller regjeringen i Nord-Korea. Ingen informasjon foreligger som sier han planla å vende tilbake for å utfordre Kim Jong-uns ledelse. Så hvorfor ble han drept? Hvorfor dette utbruddet av medieoppslag om en obskur person, borte fra maktens sentrum i Pyongyang i flere år? Hvorfor nå? Hvorfor offentlig, for å bli sett over hele verden på video? Hvem hadde motiv og mulighet til å drepe ham? Hvis nordkoreanske myndigheter ønsket ham fjernet, hvorfor ventet de så lenge? Hvorfor offentlig henrettelse?

Det gjør det enkelt for landets kritikere automatisk å legge skylden der den trolig ikke hører hjemme. Her er det vi vet: Høytstående nordkoreanere forberedte seg på å dra til New York for å møte med US-ex- tjenestemenn, en sjanse for begge sider å diskutere uenigheter gjennom diplomati, Forhåpentligvis ville dette ha ledet til direkte samtaler med Trumps tjenestemenn.

UD hadde ennå ikke godkjent visum, som ville være tegn på en positiv utvikling. Rapporter tyder på Nord-Korea var svært opptatt av å få til et møte. Det er logisk. Det ville kunne åpne for et beskjedent tøvær i fiendtlige relasjoner og føre til noe godt mellom landene. Så hvorfor skulle Pyongyang ønsker å drepe Kim Jong-nam på et særlig følsomt tidspunkt, vel vitende at de ville bli syndebukker og at samtalene trolig ville bli avlyst?

Sikkert som solen ble samtalene avlyst. Pyongyang ble anklaget for å ha tatt livet av Kim ved hjelp av agenter i Malaysia, som skal ha vært stråmenn. selv om det er usannsynlig at de planla og gjennomførte drapet. Rapporter tyder på Nord-Korea ville sende sjef for UDs avdeling for US-amerikanske anliggender, Choe Son Hui, som delegasjonsleder. På USAs side, er ex-tjenestemann i Carter-administrasjonen, Donald Zagoria, involvert, som visepresident i den amerikanske nasjonalkomiteen for utenrikspolitikk. Robert Gallucci, leder av forhandlinger om en atom-avtale under Clinton i 1994, skulle også delta.

Nord-Korea benekter offisielt å ha noe med drapet på Kim Jong-nam å gjøre. Det er logisk. Hvorfor sabotere samtaler en ønsker å ha? Trump-administrasjonen avlyste likevel. En mulighet tapt, trolig sabotert fra et sted, langt unna Pyongyang, kanskje i Seoul med CIAs hjelp.

Kilde: Stephen Lendman Blog, 26/2-17. Gjengitt av Midt i fleisen. Oversettelse: Per Lothar Lindtner

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Nord-Koreansk aggresjon?

USS ”George Washington” kan ta omtrent 80 fly og har et flydekk på omtrent 18 000 m² samt fire rakettutskytningsramper. Pluss en lang rekke andre morderiske herligheter. Og en drøss dystre drømmer om nye Vietnam-eventyr.

”Folk i Sør-Korea har levd under en slik trussel i mange år, og er vant til det”.

Per Andreas Kveseth

I ”DAGSNYTT ATTEN”, fredag 5. april får en...
Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering