LO-ledelsen svikter havnearbeiderne

Norge som vi kjenner det i dag hadde ikke eksistert om ikke en organisert arbeiderklasse hadde kjempet det fram. LO – med over 913 000 medlemmer – står i en posisjon som bør gi alle medlemmer en enorm trygghet og påvirkningskraft. Ingen vil se at LO aksepterer dårligere lønns- og arbeidsvilkår for den norske arbeiderklassen. Ingen vil se at LO tillater internasjonale selskap å diktere norsk arbeidsliv.

LO-ledelsen aksepterer EØS-avtalen, selv om avtalen ikke er i nærheten av å oppfylle LOs 15 krav fra 1992. LO-ledelsen stiller seg positive til TTIP. LO-ledelsen undervurderte grovt kampen mot endringene i arbeidsmiljøloven; Da den politiske streiken mot regjeringens endringer ble avholdt 28. Januar 2015, ikke bare skulle det ha vært en generalstreik, men LO-ledelsen planla bare fem arrangementer; Heldigvis er LO mer enn ledelsen, det ble nærmest 200 markeringer over hele landet.

Takk og pris, for LO har et grunnfjell! Grunnfjellet i LO reagerte raskt da Expert ville kaste tariffavtalen med Handel og Kontor. Arbeidsgiverne måtte gi seg og innfridde arbeidernes krav. Grunnfjellet i LO reagert raskt da arbeiderne innen hotell og restaurant gikk ut i streik; God kampånd og solidaritetsaksjoner gjorde at Fellesforbundets medlemmer vant. Trusler om sympatistreiker fra andre forbund tvang arbeidsgiverne til å innfri krav de i forkant hadde erklært de aldri ville innfri. Vi ser at streik innen kort tid ender med seier i bransje etter bransje om massene reiser seg.

Norske havnearbeidere har vært ute i streik i to og et halvt år! De kjemper mot arbeidsgivere som nekter dem retten til tariffavtale, som utestenger arbeidere fra arbeidsplassene sine og som benytter streikebrytere. Havnearbeiderne kjemper for faglige rettigheter, lønns- og arbeidsvilkår og det ryddige organiserte arbeidsliv. I en av de mest prinsipielt viktige arbeidskonfliktene i Norge gjennom tidene, sitter LO-ledelsen komfortabelt inne på sine kontor i Oslo og later som om det ikke skjer.

Etter seierne til Handel og Kontor og Fellesforbundet må nå LO-ledelsen kjenne sin besøkelsestid. Det er på tide at LO kaster hele sin tyngde inn i kampen for havnearbeiderne. Troverdigheten til LO som solidaritets- og kamporganisasjon står på spill. Om ikke LO-ledelsen vil ta denne kampen så kan de gå av, og la arbeidsfolk ta over ledelsen i organisasjonen!

Denne kommentaren sto på trykk i Frihetens temanummer: Havnearbeiderkonflikten i Norge (17/2016)

Hele avisen er tilgjengelig her: friheten.buyandread.com/

I løssalg hos utvalgte Narvesen kiosker i hele landet:  https://www.friheten.no/lossalg

Få Friheten rett hjem i din egen postkasse!

Gunstige abonnement kan tegnes her: https://www.friheten.no/abonner

 

Geir Skavern,

Leder,

Fagligpolitisk utvalg,

Norges Kommunistiske Parti

LO-AP KLIKKEN KVELER KLASSEKAMP

NTB scanpix
Får vi ny kald krig i fagbevegelsen?
 
Leder John-Peder Denstad i LO i Trondheim ble enstemmig innstilt av valgkomiteen på fylkeskonferansen som


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering