(21 - 2012) I to uker har NATO drevet krigsøvelser i Nord-Sverige. Hensikten har vært å trene på å drepe og lemleste sivile. Og forberede militær kamp om ressursene i Arktis.

ØVELSEN NORDIC AIR Meet (NOAM2012) ble gjennomført for fjerde gang 27/8-6/9. Den er Europas nest største krigsflyøvelse i 2012, og i år deltok 63 jagerfly fra 6 land i tillegg til forsynings- og overvåkningsfly. Sverige, Finland og Sveits deltok som «alliansefrie» land sammen med NATO-landene USA, Storbritannia og Danmark. På bakken opererte Tyskland med antiluftskyts.

IFØLGE ØVINGSLEDELSEN VAR målsettingen at piloter fra forskjellige nasjoner fikk øve sammen med ulike typer fly med vekt på taktikk og prosedyrer. Øvelsen foregikk fra tre flybaser: F21 i Luleå, Vidsel utenfor Älvsbyn og Rovaniemi i Finland. Øvelsen ble holdt i NEAT - North European Aerospace Testrage - et militært øvelsesområde som strekker seg fra Lycksele i sør til Kiruna i nord. Området utgjør i flateinnhold en tredel av Sveriges landareal.

Sparsomme rapporter
NORRBOTTEN-MEDIA HAR VÆRT svært sparsomme med rapporter om øvelsen. Krigshisserne vil unngå oppmerksomhet og som i Norge er nok losjekrefter aktive i veiledning av redaktører.
ET UNNTAK ER kanskje sjefsredaktør Olov Abrahamsson i NSD (Norrländska Socialdemokraten) som i en leder 14/8 skriver: «Förhållandet mellan länderna i Barentsområdet och Arktis borde präglas mer av dialog, samförstånd och mellanfolkligt utbyte, mindre än militär upptrappning».

Protester
FREDSORGANISASJONEN OFOG GJENNOMFØRTE flere markeringer og protester mot krigsøvelsen. Tre aktivister fra organisasjonen tok seg med malingsbøtter inn på forbudt militært område. Her tilbydde de å male krigsflyene rosa som tegn på deltakelse i fredsarbeid, men ble arresterte.

«VI JOBBAR MOT världens största krigsorganisasjon NATO och EUs ökade militarisering, mot kärnvapen samt mot vapenindustrien, så väl den svenska som den globala. Vi er ett religiöst och partipolitiskt obundet nätverk», sier Ofog om seg selv på sin hjemmeside.

EN AKTIV MOTSTANDER av NATOs nærvær i Sverige er fredsaktivist Leif Öhman i Jokkmokk. I et brev til flybasen F21 i Luleå klaget Öhman over overlydsflygning i Jokkmokk. Han fikk et informativt og vennlig svar tilbake fra flysikkerhetsoffiseren på F21:

«VI HÄR PÅ F21 har hårt för att sätta norra Sverige på den politiska kartan och därmed också försökt övertygd alla i vår omgivning varför det är så uerhört viktigt att vi har ett stärkt försvar i Nordkalotten.

INTE MINST FÖR den stora närvaro som Ryssland har i de norra delarna med intresseområden kring naturtillgångar (gas, olja, fiske). Som ett hjälpmedel och påtryckningsmedel anordnar vi gärna flygövningar upp i norr, där det bor betydligt färre personer än på de flesta andre håll i Norden».

Må bryte lydmuren
SIKKERHETSOFFISEREN FORKLARER AT overlydsflygning skyldes luftkamper hvor mange fly er involvert. Dessuten øver svenske JAS-fly på CAS (Close air support). Han skriver: «Orsaken till att vi ibland måste öva CAS i bebyggelse är att på ena sidan (på marken) står en FAC (forward air controller) som leder in flyg och tränar sig för Afghanistaninsatser och då måste man hitta något område som har bebyggelse och är likt det som striden sän skall föras i».

NOAM TRENER ALTSÅ på å føre imperialistisk krig mot bosetninger og betrakter Russland som en fiende i kampen om naturressurser i Nordområdene. NATO ble opprettet som angrepsallianse, og har siden 1999 utelukkende vært innrettet på rene angrepskriger.

Debatt
POLITISK DEBATT OM NATOs nærvær i Sverige er stort sett fraværende i svensk offentlighet. Lokalbefolkning jeg snakket med under en ferietur i Nord-Sverige i sommer var tydelig på at NATO lurer seg inn bakveien i Sverige. Alle mislikte sterkt at USA prøver å dra med seg Sverige på blodige krigstokter rundt om i verden.

NATO ER JUNGELENS lov og den sterkestes rett. USA rettferdiggjør sine imperialistiske angrep som selvforsvar. NATO står for 75 prosent av verdens samlede militærutgifter. I NATOs «forsvarsplanlegging» inngår atomvåpen. NATO er USAs forlengede arm i verden og alle land skal stå giv akt når USA forlanger det.

Sammenliknes med Hitler
I ET LESERINNLEGG i NSD (12.08.11) sammenligner innsenderen Lars O. Nilsen NATOs rolle med Hitler-Tyskland: «Sveriges roll är en tragisk hovlakejs. Det svenska etablissemanget i näringsliv, stat och militär har under flera år försökt smygansluta vårt land til NATO, precis som det myglades med Hitler-Tyskland på 1940-tallet». NATO er som Nazi-Tyskland et redskap for imperialisme og monopolkapital.

EN SOM IMIDLERTID gleder seg over NATOs nærvær i Sverige er utenriksminister Carl Bildt. I sitt blogginnlegg «Från Bodö till Vilnius» (03.09.12) skryter han av det militære samarbeidet på Nordkalotten mellom Finland, Sverige og Norge. Han forteller om sin reise fra Afrika til det høye nord for å møte nordiske forsvars- og utenriksministre.

FRA MØTET I Bodø flyr Bildt med sin finske kollega Erkki Tuomioja for å møte alle de nordiske og baltiske utenriksministre i Vilnius. Her dominerer «de östliga perspektivan» skriver Bildt.

«FRÅN VILNIUS ÄR det faktisk inte så långt till den vitryska huvudstaden Minsk. Och Ukrainas huvudstad Kiev ligger nog närmare Vilnius än vad Stockholm gör». Bildt er fornøyd med at det nordiske og baltiske samarbeidet smelter ihop, særlig med tanke på perspektivet østover. Carl Bildt har altså «invitert» USA til å teste NATOs skitne bomber i Norrbotten som ledd i USAs aggresjon mot Russland.

Skarpe våpen
LIKSOM I NORGE har Sverige erstattet allmenn verneplikt med yrkesmordere som på ordre stiller opp med skarpe våpen for monopolkapitalen. Selv var Carl Bildt styreleder for storselskapet Lundin Oil. Selskapet skal ha vært ansvarlig for brudd på folkeretten da tusentalls mennesker ble myrdet og fordrevet fra områder i Sudan hvor selskapet utvant olje.

DE KOMMUNISTISKE PARTIENE i Finland, Russland, Sverige og Norge erklærte på nordkalottmøtet i Tornio i 16.-17. juni en samlet kamp for fred og mot NATO i Arktis. Møtet uttrykte sterk motstand mot integrering av ikke-allierte land som Finland og Sverige i NATOs militære øvelser og operasjoner. I stedet for økt militær tilstedeværelse krever kommunistpartiene fredelig samarbeid mellom alle land i Arktis. (Friheten 15/2012).

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering