IOC og OL har utspilt sin rolle
IOC og OL har utspilt sin rolle

Harald Ø. Reppesgaard: DEN SKOTSKE JOURNALISTEN Andrew Jennings har i en årrekke skrevet om korrupsjon i den internasjonale olympiske komité, IOC. Han har også gitt ut bok om korrupsjon i FIFA.
BACH, SOM ER IOC-president, jobbet i mange år under Horst Dassler, forretningsmannen som ifølge Jennings ga bestikkelser til flere idrettsledere enn de fleste har hørt om. Dassler-familien eide store deler av Adidas og et markedsføringsselskap som bestakk sine klakører for over 100 millioner dollar for å sikre rettighetene til VM i fotball, VM i friidrett og OL. Noen dager før Bach ble leder, sendte den tyske TV-kanalen WDR et innslag med anklager om at Bach var involvert i juks i idretten da han selv var aktiv fekter på 1970-tallet.

IOC-MEDLEM OG FIFA-PRESIDENT, Sepp Blatter har vært anklaget for å ha mottatt bestikkelser fra Dasslers selskaper i flere tiår. FBI har startet etterforskning av korrupsjonen i FIFA. Også medlemmet Lamine Diack, president i det internasjonale friidrettsforbundet har mottatt bestikkelser. I tillegg har flere av komitémedlemmene havnet i utenomsportslig trøbbel. René Fasel en tidligere hockeyspiller ble dømt for svindel, Lee Kun-hee, den koreanske sjefen for Samsung, ble dømt for å unndra $ 39 millioner i skatt. Det russiske medlemmet Shamil Tarpischev har problemer med å få innreisetillatelse til USA. Han kobles til den russiske mafiaen.

REAKSJONÆRE POLITISKE KREFTER. Etikk bak den fine fasaden
POLITISK HAR IOC aldri lagt skjul på sin støtte til den imperialistiske verden eller å legge seg paddeflate for USA, EU og de rike Araberstatene. IOC har aldri løftet en finger mot fattigdommen og undertrykkelsen i verden. IOC har aldri bidratt til utvikling i noen underutviklede land; bare til utviklingen av sin egen pengekasse. De kaller sine selvdefinerte regler for reklame og private overprøving av utøvernes opptreden for «etikk» og «moral». Å bære et diskret sørgebind av de norske langrennsjentene for nylig i anledning av et sårt dødsfall, var «uetisk» og kritikkverdig, sa IOC! Ringenes Herrer hadde nemlig ikke denne type markering på sin liste blant de «lovlige» markeringene der er mer presisert de lukrative varer og tjenester som gir mynt.
ULVANG SA I fra om IOC-sjefen Juan Antonio Samaranch´s fascistiske fortid under OL på Lillehammer i 1994. Sjefen var en skam. IOC må få en annen sammensetning og businessdominansen måtte fjernes. Juan Antonio ville da like godt avblåse lekene grunnet denne tapre meldingen fra nord.
ULVANG STO LENGE alene, men kaut som en finnmarking kan være. Vi visste han snakket for oss vanlige mennesker. Så kom avsløringene om IOC-milliardæren Samaranch - fortid som tidligere fascistminister for general Francos blodige diktatur. Det er hans kulturbærere som våger nå å snakke om etikk i forbindelse med sørgebind og norsk arroganse. Man kan også stille store spørsmålstegn ved IOC fraværende opptatthet av dopingskandaler og forholdet til dopingjegerne i de ulike land om etikk.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering