Om media

Trønderen Knut Olai Thornæs var født 1874 og var journalist og redaktør fra 1921 i den senere kommunistavisen Ny Tid. Han debuterte i 1916 som lyriker etter å ha skrevet dikt i vel 20 år. Det var tid for kampdikt og fremme av arbeiderklassens rettigheter og han skrev bl.a. Trompeterskrald og Fram mot krigerånden. Han ble en proletarlyriker med en ru profil på linje med bl.a. Rudolf Nilsen og Arne Paasche Aasen.

HANS SKARPE TUNGE rammet de store og sterke på vegne av de små og svake. Så ble han da også dømt for injurier mot fattigstyret i strinda.»Det var den stolteste dagen i mitt liv», jublet han. i dag savner vi en med kraft som sier klart i fra om hvem som bærer dagens byrder og hvem som skummer fløten av deres arbeid. Jeg er sikker på at thornæs ville ha sag at de fleste pressefolk i dag ikke har noe større format men er mikrofonstativer for overklassens jåleri og selvopptatthet. Overskriftene skriker i mot oss og kaller de styrtrikes ødsling med milliarder på seg selv for «nyheter». det er nyheter å slå opp deres perverse og svulstige hytte- og båtplaner. Det er nyheter å skrive om deres og politikeres sexliv og partnerbytte. det er nyheter alt fra hvordan man skal unngå skatt til de hyppigste kjønnsykdommer. se bare førstesidene den siste uken i dagbladet og vg. den 30 april – dagen før dagen - hadde vår største avis vg en fin opptakt til feiringen av vår internasjonale kampdag på første side: « dette tenner oss», sto det med krigstyper. flott tenkte jeg. jeg tenner gjerne til innsats den 1. mai. håper at mange tenner på å gå i tog. å nei, gamlingen tok feil. det var en beskrivelser av våre sexvaner som var så viktige denne dagen før dagen. tenk våt sex og orgasme var budskapet. finn ut om du tenner på «lukt, pupper og støvletter, kikke i kvinnegarderober m.m.» ja til og føler noen at sevja stiger med ballonger. vg viser vei for norsk arbeiderklasse: tenk sex og bruk 1. maidagen godt til å krysse av hva som gjør deg kåt. På tide kamerater. Det er dette den norske mann og kvinne har ventet på så lenge. oppslagene har ingen brodd mot overklassens misbruk og utnyttelse av fruktene til andres arbeid. enten det er et rødgrønt eller et blått regime i landet skriver pressen aldri om behovet for en annen økonomisk maktfordeling og et ekte økonomisk demokrati. det skrives nesten ikke om arbeidsfolks virkelig levekår og arbeiderkultur, dersom det ikke er skandaler og pirrende «avsløringer» om deres sanne og primitive natur. ofte kalt forskning. det er visst nok mer porno, kjønnsykdommer og fyll i de udannete arbeiderstrøkene enn andre steder, skriver en osloavis med store typer. ja, visste vi det ikke!

«DAGENS NÆRINGSLIV» INNBILLER oss jevnlig at det er børsen, millionærene, erna solberg og siv jensen som alene skal bygge landet. at det å flytte papirer på verdens børser er «verdiskapning». midt- norges «frie stemme» også kalt adresseavisen har klart å fjerne sporene av arbeiderbevegelsen på sine sider. lo´s dyktige leder i trondheim, arne byrkjeflot er fjernet fra sin faste spalteplass i avisen og erstattet med multimillionæren i mat og eiendom remakoryfeen robert reitan. som om ikke reitanklanen får breie seg på landets næringslivssider når det passer for å berike oss med sitt tankegods om business og profitt. i tillegg til overdådige fester og gedigne husinnredninger. nei arbeiderklassen skal ikke ha noen plass i adresseavisen. her skal det være munnbind og hadde det vært opp til ledelsen skulle også fagbevegelsen ha båndtvang i tillegg. selv om adresseavisen er en høyborgerlig avis må vi si nei takk til en slik «fri stemme». vi krever at stemmen til de som bygger landet og skaper verdiene også skal høres. selv om levekårene for arbeidsfolk i dag stort sett er bra – særlig i sammenligning med sør-europa- er det et utall av problemer å ta fatt på som kommer i bakgrunnen for pressens fjolleri med de rike og vellykkede innen børs, film, pop og politikk. thornæs ville ha stilt spørsmålene lynende klart: hvorfor i all verden har de rike blitt ufattelig mye rikere under de rødgrønne i de siste åtte år, mens fattigbarna har økt med 25.000 til 125.000? hvorfor dør så mange enslige – i verdens beste velferdsnasjon – alene, funnet i sin egen avføring; der det ikke har vært tilsyn på ukesvis`. hvorfor stilles det ikke spørsmålstegn ved den hellige eiendomsretten til de viktige produksjonsmidlene og de store kapitalvolumene som gir elitemenneskene enorme profitter, mens småbarnsfamilier, minstepensjonister, kronisk syke, og arbeidsløse og de utstøtte så vidt klarer seg p. gr. a. ublue strømpriser, vanvittige husleier og rådyr mat? nkps avis «friheten» stiller slike spørsmålene men blir aleine med svarene. den kapitalistiske krisa i eurolandene skyldes ikke vindrikkende grekere og siestalate spanjoler og andre europeere med ulike tåpelige pålimte karakteristiska. det er den nasjonale og internasjonale storkapital, sammen med korrupte regjeringer, som har svindlet, og spekulert i bl.a. råtne strukturfond og ukritiske oppkjøp av hverandres banker og finansselskaper som er hovedårsaken til krisa. de store monopolenes makt og finanskapitalens grenseløse styringsrom vil føre til krisetilstander som i europa. oljen vil ikke redde oss i lengden; den kan i høyden smøre våre hjerner til fortsatt å tro ukritisk på vekst inn i himmelen og tilværelsens uendelige men uutholdelige letthet framover.

I SIN TID applauderte mange over at partipressens tid var ute. aftenposten og adresseavisen var ikke lengre høyres organer men fortsatt kapitaleiernes talerør, a-pressen ble kastrert til observatører av samfunnet uten kontakt med arbeiderbevegelsen. nå skulle redaktører og journalister stå på egne faglige prinsipper og ikke på partiprogrammenes, må vite. ble så avisene uavhengige? – langtfra. i dag eier store mediamonopler både papiraviser, nettaviser, tv- og radiostasjoner. monopolene er kun til for en ting. fortjeneste og økt profitt for eierne. nyhetene som arrangeres skal selge. varene skal konkurrere på et marked. varene skal bestå av lettlest overflatejournalistikk, tabloid sensasjonsmakeri og kjendisstoff. dikteren øverland sa det slik: makthaverne gir publikum det sukkertøy de tror de vil ha og ikke det gode sunde brød de trenger».

TIL DE SOM er journalister i borgerskapets media. vil jeg si: slutt å spill forvaltere av det «frie ord» og gi skinn av å vokte «ytringsfriheten» der dere sitter på fanget til militaristene i norge og nato, til de fornemme og rike, til kongehuset og medie-monopolene. til alle de som gir føringer for hva som er nyheter i landet. med få unntak er media i norge pyntelige og logrende pudler for makthaverene. unntatt nkps avis «friheten» viser et sant hykleri med sine såkalte informasjoner om livet på cuba, om valget i venezuela, om norges krig i libya, om krigen i syria osv. «friheten» er i dag den eneste avisen som gir nyhetene bak nyhetene.

VI SKAL IKKE finne oss i å bli foret med billig reklame og propaganda som har som mål: Å ødelegge solidaritetstanken og fellesskapet og hvor egoisme har prioritet.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering