CIA-agent vedgår: De ga oss millioner for å sønderlemme Jugoslavia

■ Serbiske WebTribune har intervjuet tidligere CIA-agent Robert Baer under hans promotering av boka «Secrets of the White House» i Quebec. Baer har skrevet flere bøker som avdekker CIA og samarbeidet med Bill Clinton og George W. Bush-administrasjonene. Som senior CIA-operatør jobbet Baer i Jugoslavia 1991-94.

Som eneste norske avis dokumenterte Friheten at «krigene på Balkan» var USA-NATO-imperialisme basert på splitt og hersk-prinsippet. Som eneste anti-imperialistiske parti i Norge fordømte NKP NATOs bombing av Jugoslavia i 1999. Vi har oversatt intervjuet med eks-CIA-agent Baer fra Britic - The British Serb Magazine (26.11.15).

Intervjuer: Hvor og når var din første jobb i Jugoslavia?
Baer: Jeg ankom i helikopter med tre agenter. Vi landet 12. januar 1991 i Sarajevo. Vår jobb var å holde et øye med angivelige terrorister av serbisk nasjonalitet, som ble forventet å angripe Sarajevo.

Intervjuer: Hvilke terrorister var det snakk om og hvorfor ble de mistenkte for å utføre disse angrepene?
Baer: De ga oss opplysninger om en gruppe kalt «Supreme Serbia» med detaljerte planer om å gjennomføre en serie bombeangrep mot viktige bygninger i Sarajevo i opposisjon til Bosnias ambisjon om å forlate tidligere Jugoslavia.

Intervjuer: Eksisterte denne gruppen i det hele tatt og hva eksakt gjorde dere i Sarajevo under CIA-kommando?
Baer: Nei en slik gruppe eksisterte ikke! Vårt hovedkvarter løy for oss. Vårt oppdrag var å alarmere og spre panikk blant politikere i Bosnia. Ganske enkelt fylle hodene deres med ideen at serberne ville angripe. Til å begynne med godtok vi historien, men etter en stund begynte vi å undre. Hvorfor skulle vi skape slikt hysteri når gruppen opplagt ikke eksisterte?

Intervjuer: Hvordan og når ble oppdraget avsluttet og hadde det et navn?
Baer: For meg endte det etter to uker, jeg fikk en ny jobb i Slovenia. Operasjonen varte en måned og hadde navnet «Istina» («sannhet») selv om den var noe helt annet.

Intervjuer: Hvorfor dro du til Slovenia?
Baer: Jeg mottok instruksjon om at Slovenia allerede var klar til å erklære uavhengighet. Vi ble gitt penger, noen millioner dollar, for å finansiere ulike NGOs, opposisjonspartier og politikere som hadde pisket opp hatet.

Les mer i papirutgaven hos Narvesen, abonner eller kjøp den hos BuyAndRead


RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering