• Startside
  • Politikk
  • CIA-agent vedgår: De ga oss millioner for å sønderlemme Jugoslavia
CIA-agent vedgår: De ga oss millioner for å sønderlemme Jugoslavia

■ Serbiske WebTribune har intervjuet tidligere CIA-agent Robert Baer under hans promotering av boka «Secrets of the White House» i Quebec. Baer har skrevet flere bøker som avdekker CIA og samarbeidet med Bill Clinton og George W. Bush-administrasjonene. Som senior CIA-operatør jobbet Baer i Jugoslavia 1991-94.

Som eneste norske avis dokumenterte Friheten at «krigene på Balkan» var USA-NATO-imperialisme basert på splitt og hersk-prinsippet. Som eneste anti-imperialistiske parti i Norge fordømte NKP NATOs bombing av Jugoslavia i 1999. Vi har oversatt intervjuet med eks-CIA-agent Baer fra Britic - The British Serb Magazine (26.11.15).

Intervjuer: Hvor og når var din første jobb i Jugoslavia?
Baer: Jeg ankom i helikopter med tre agenter. Vi landet 12. januar 1991 i Sarajevo. Vår jobb var å holde et øye med angivelige terrorister av serbisk nasjonalitet, som ble forventet å angripe Sarajevo.

Intervjuer: Hvilke terrorister var det snakk om og hvorfor ble de mistenkte for å utføre disse angrepene?
Baer: De ga oss opplysninger om en gruppe kalt «Supreme Serbia» med detaljerte planer om å gjennomføre en serie bombeangrep mot viktige bygninger i Sarajevo i opposisjon til Bosnias ambisjon om å forlate tidligere Jugoslavia.

Intervjuer: Eksisterte denne gruppen i det hele tatt og hva eksakt gjorde dere i Sarajevo under CIA-kommando?
Baer: Nei en slik gruppe eksisterte ikke! Vårt hovedkvarter løy for oss. Vårt oppdrag var å alarmere og spre panikk blant politikere i Bosnia. Ganske enkelt fylle hodene deres med ideen at serberne ville angripe. Til å begynne med godtok vi historien, men etter en stund begynte vi å undre. Hvorfor skulle vi skape slikt hysteri når gruppen opplagt ikke eksisterte?

Intervjuer: Hvordan og når ble oppdraget avsluttet og hadde det et navn?
Baer: For meg endte det etter to uker, jeg fikk en ny jobb i Slovenia. Operasjonen varte en måned og hadde navnet «Istina» («sannhet») selv om den var noe helt annet.

Intervjuer: Hvorfor dro du til Slovenia?
Baer: Jeg mottok instruksjon om at Slovenia allerede var klar til å erklære uavhengighet. Vi ble gitt penger, noen millioner dollar, for å finansiere ulike NGOs, opposisjonspartier og politikere som hadde pisket opp hatet.

Les mer i papirutgaven hos Narvesen, abonner eller kjøp den hos BuyAndRead


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering