Fascist Bannon og «Alt-Høyre»inn i Det Hvite Hus

(24 - 2016) Trump har utnevnt Steve Bannon som «sjefsstrateg og seniorrådgiver for presidenten». «Bannon er fascist, og han erkjenner det fullt ut», skriver Tom Carter på World Socialist Web Site (15.11.16). Bannon er reaksjonær provokatør og bruker sitt «Breitbart News-online» til å fremme «alternativhøyre» («alt-right») og hvit nasjonalisme. Bannon sprer reaksjonære trender i USAs politiske, økonomiske og sosiale liv.

Etter å ha vært marine-offiser gikk Bannon inn i «fusjon og erhverv»-avdelinga i Goldman Sachs, der han spesialiserte seg på utbytting av selskaper for egen kortsiktig gevinst. Styrtrik grunnla han sin egen bank «Bannon & Co» i 1990, der han sikret seg betydelige andeler i populære TV-show, inkludert Seinfeld. Altså en «self-made man».

Bannon gikk til filmen, og produserte i 2004 en antikommunistisk dokumentar om Ronald Reagan: In the Face of Evil. Filmen skildrer Reagans livslange kamp mot «ondskapen» i kommunismen, hele livet fra hans knusing av fagforeninger i Hollywood til Det Hvite Hus. Bannons senere film Occypy Unmasked er en rabiat og bisarr film om Occupy Wall Street. For Bannon er bevegelsen dumme og onde teitinger som voldtar, går på dop og elsker sammensvergelser.

Skriveriene som offentliggjøres på Breitbart News er avskyelig hatefulle og fanatiske, skriver Carter. Han nevner artikkelen «An Establishment Conservative’s Guide To The Alt-Right» som en ren omfavnelse av fascistisk ideologi:

«Opprinnelsen til Alternative Høyre kan finnes hos tenkere så forskjellige som Oswald Spengler, H.L. Mencken, Julius Evola, Sam Francis og den paleokonservative bevegelse rundt presidentkampanjen til Pat Buchanan. Det franske Nye Høyre tjener også som en kilde til inspirasjon for mange ledere av Alt-Høyre».

Spengler og Evola representerer her hhv. tysk og italiensk fascisme. Spengler hadde sterk innflytelse på nazi-filosofien, der hans doktrine «Blut und Boden» (Blod og Jord) var en betydelig komponent. Evolas rasistiske avhandling «Syntese av rasedoktrinen» gjorde så sterkt inntrykk på Mussolini at han hjalp Evola å etablere journalen Sangue e Spirito (Blod og Ånd).

Bannon skriver selv ofte om «blod og ære» i sin reaksjonære militære sjargong. I et brev til Obama i mai hyllet han USAs bombing av Hiroshima og Nagasaki. Bannon påsto (falskt) at Obama «beklaget» krigsforbrytelsene, og beskyldte han for «ikke å ha en trevle av ære i behold».

Tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke feiret Bannons utnevnelse i et intervju sammen med radiovert og nynazist Don Advo. «Vi synes å ha tatt over», sa Advo samstemt med Duke. En rekke reportere og kommentatorer har sammenlignet skandalemaker og rasist Bannon med nazi-propagandist Julius Streicher.

I et intervju sa republikaneren Rick Wilson at Breitbart News «mer opptrer som Der Stürmer i Tyskland på 1930-tallet enn en konservativ mediekanal». Wilson beskriver Trump som «den humane avatar (a) i Breitbart kommentarspalter: Dum, vulgær, rasistisk, anti-semittisk, skammelig sjofel i nær alle sammenhenger».
Streicher ble av Nurnberg-domstolen funnet skyldig i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten «for i 25 å ha snakket, skrevet og talt hat mot jødene». Retten fortsetter: «I hans taler og artikler, uke etter uke, måned etter måned, infiserte han det tyske sinn med anti-semittismens virus, og opphisset det tyske folk til aktiv forfølgelse».

Typer som Bannon inn i Det Hvite Hus, uten et eneste pip av protest i Obama-administrasjonen, kan tyde på en felles neokonservativ konsensus i det republikanske og demokratiske parti for et skifte til «Alt-Høyre» i amerikansk politikk, skriver Carter.

Oppslutningen om det fascistiske «Alt-Høyre» bekrefter en kapitalisme i dyp krise uten at arbeiderklassen bevisst kjemper imot. Med et rasistisk fokus på etnisk-religiøse forskjeller («gode» vesten mot islam; «oss mot dem») og sexisme (kjønnskamp/roller) leder «Alternativhøyre» velgerne (arbeiderne) vekk fra klasseperspektivet.

Velgerne finner sin identitet i rase/religion/kjønn fremmedgjort for sin egen klasse: Arbeiderklassen. Eiendomsklassen (kapitalisten, borgerskapet) utnytter situasjonen maksimalt ved å sette arbeidere opp mot arbeidere. Alternativet til den fascistiske retning i «Alt-Høyre» er en klassebevisst revolusjonær arbeiderklasse
(a): Avatar (fra sanskrit) er i hinduismen en guds nedstigning og legemliggjøring. Gudene kan inkarneres i en kroppslig form som dyr og menneske.
Kilde: Tom Carter: Steve Bannon: «A Fascist in the White House» - World Socialist Web Site 15.11.16

Donald Trump og verden

Leiesoldater i imperialismens tjeneste. Snart kan det være Trump som inviterer NATO-sjefen til strategimøte i Det hvite hus.

■ Donald Trump er et ganske forutsigbart resultat av staten USA og hva den har stått for ideologisk, politisk, økonomisk, kulturelt, konstitusjonelt,...


Stikkord

donald trump


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering