Filmskaper Stefan Jarl
Filmskaper Stefan Jarl

(10 - 2017) Stefan Jarl (76) er tildelt årets svenske Leninpris. Jarl er filmskaper og opptatt av arbeidsfolks vilkår, og av menneskenes liv til naturen. Han er bekymret over «det overfladiske mainstream» som dominerer vår tid.


- Den kommersielle del av vår kultur har beseiret den sfære av film som vil snakke alvor, som vil diskutere vårt samfunn, ta stilling og f.eks. engasjere seg i klassespørsmål, sier Jarl i et intervju med den kommunistiske ukeavisa Proletären (05.04.17).
I Jarls filmer arbeider menneskene. Det er uvanlig i dagens finkultur og underholdningsindustri. Der er livet uten materiell basis, og film er en drømmeverden fjern fra menneskenes virkelighet.
Stefan Jarl mottok Leninprisen i et stappfullt Varbergs Teater sør for Göteborg den 8. april. I sin takketale sa Jarl bl.a.:
«Jeg er naiv nok til å tro at kunsten kan forandre verden. Jeg ser prisen som en oppmuntring til mitt fortsatte arbeid som gjennomsyres av tre grunnleggende verdier: Frihet, likhet og brorskap» (www.stefanjarl.se/lenin-priset/).
Stefan Jarl har laget film i over 50 år. Gjennombruddet kom med «Dom kallar oss mods», en dokumentar fra 1968 om ungdommer som kommer skjevt ut i livet.
I 2013 gjorde han ferdig «Godheten». En film som veksler mellom satiriske sketsjer og intervjuer med økonomer, forskere og journalister. Filmen presenterer et sykt kapitalistisk samfunn der forskjellene øker dramatisk.
SVT nektet å vise filmen i «supervalgåret» 2014. Begrunnelsen var at filmen hudfletter det kapitalistiske system - og der går «grensen».
Borgerlige medier er opprørt over navnet på prisen, og tidligere prisvinnere blir systematisk hundset av skribenter i høyrepressen.
Stefan Jarl bryr seg ikke om borgerpressen. Han er stolt over prisen. Han ser seg selv som en del av arbeiderbevegelsen:
«Den krevde sin rett og ble nedsablet av politiet. Arbeiderbevegelsen har i over hundre år ført en kamp for et anstendig liv for alle», sa han i sin takketale.
Juryen sier i sin begrunnelse at Jarl med utholdenhet og kreativitet «har synliggjort klassesamfunnets urettferdighet og kommersialismens ødeleggelse av selve eksistensens livsnerve».

Et sterkt filmverk til ettertanke

Tittelbilde fra dokumentarfilmen «The Act of Killing.»

ETTER SOMMERENS INTERNASJONALE premiere hvor den har høstet mange store priser på filmfestivaler verden over, har den meget oppsiktsvekkende...Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering