Beste leder i Sovjet og det førputinske Russland

I en meningsmåling gjennomført av Levada Center i Moskva sier 56 prosent av de spurte at de har et godt inntrykk av det arbeidet Leonid Bresjnev (bildet) gjorde som president mens 29 prosent er negativt innstilt. Bresjnev er tett fulgt av Vladimir Lenin, Josef Stalin, tsar Nikolai II og Nikita Krustsjov. Lenin får godt skussmål hos 55 prosent mens nøyaktig halvparten av de spurte sier de har et godt inntrykk av Stalin. Tjueåtte prosent oppgir imidlertid å ha et ekstremt negativt inntrykk av Stalin (Russia Today 22.05.13).

ANTALLET NEGATIVE KOMMENTARER om Mikhail Gorbatsjov og Boris Jeltsin er tre ganger større enn antallet positive meninger om dem. Dårlig rating for Gorbatsjov og Jeltsin kan forklares med det faktum at folket bare forbinder dem med ødeleggelse og fattigdom, skriver Pravda.ru i en kommentar.

PERIODEN MED GORBATSJOV endte med Sovjetunionens kollaps og majoriteten av russere mener at oppløsningen av Sovjetunionen var en av de store katastrofer i det 20. århundret. Innstillingen til Jeltsin forverret seg som resultat av hans økonomiske reformer.

POLITISK ANALYTIKER SERGEI Mikhejev kommenterer i et intervju med Pravda.ru hvorfor russerne mener Leonid Bresjnev var den beste lederen i det 20. århundret:

«GRUNNEN ER GANSKE enkel. Med Bresjnev ved makta var livet stille og rolig. All dette snakket om stagnasjon, når de sier at stagnasjon er fryktelig - er etter min mening aldeles søkt. Hva ønsker vanlige innbyggere? De ønsker et rolig, forutsigbart og trygt liv.

I LØPET AV sovjetperioden var Bresjnevs ledelse den roligste og mest forutsigbare. Jeg tror at dette er et svært godt skussmål for Bresjnev. Han hadde sine feil, og en av dem, den største etter min mening, var igangsettingen av krigen i Afghanistan. Men vi vet at denne historien er svært sammensatt.

GENERELT SETT STO livet under Bresjnev seg bedre enn i mange andre land i verden. Mange folk sier at Sovjetunionen var en av de verste land å leve i. Dette er rett ut sagt en løgn. Sovjetunionen var verre på noen måter enn kanskje fem eller ti av de mest utviklede land i verden. Men det er 300 land i verden og å bo i Sovjetunionen var bedre enn å bo i 290 andre land.

SANNSYNLIGVIS LÅ VI bak USA og de mest utviklede land i Europa på et antall indikatorer. Men generelt var Sovjetunionen et land med en av de mest utviklede økonomier, en av de mest utviklede sosiale systemer og en av de høyeste levestandarder», sier Mikhejev
Kilde: Pravda.ru 22.05.13

Ingen ukritisk støtte til Putin

Ingen ukritisk støtte til Putin

(20-2016) Regjeringen i Russland neglisjerer millioner av arbeidsløse. Michail Kostrikov (MK) intervjues av Reinhard Lauterbach (LB), Junge Welt. ...


En ny Tsar?

Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

(14 - 2017) Sympati med djevelen: »Er du en ny tsar? « - »Nei!« Oliver Stone i samtale med Vladimir Putin. »Fikk du mye juling som barn«, spør en...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering