CGT ble størst ved valg av representanter for de ansatte i franske småbedrifter

 

I Frankrike ble det avholdt `election professionelle` fra 30/12-16 til 13/1-17. Det er valg av representanter for de ansatte i bedrifts-styrer i `små-bedrifter`, dvs med 1-10 ansatte. De som velges er nominert av de store franske fagforenings-sammenslutningene. Totalt jobber 4,6 millioner i diverse småbedrifter innen håndverk, boutiq –og fast-foof- kjeder, kiosker osv.

Resultat: CGT er på første plass blant fagforeninger i Frankrike med 25,12 % av de avgitte stemmene. Dette mest klassebevisste fagforbundet er dermed langt foran CFDT med 15,49 %, som er rett før Force Ouvriere, med 13,01 %, tett fulgt av `autonome` i UNSA med 12,49 %. UNSAs framgang på 5,17 % viser stor misnøye med CFDTs regjerings-lojale kurs og passerer de `moderate katolsk-kristne` CFTC på 5. plass med 7,44 %.

Dermed har de militante fagforeningene igjen gitt `rødt kort` til CFDT og en kapital-vennlig `Khomri-lov` med 44 % av stemmene totalt. Høyre-sosialdemokrater i fagbevegelsen satser på regjeringen og arbeidsgiverorganisjonen Medef ved å forsvare en lov, som svekker franske arbeideres stillingsvern og fører til flere løsarbeidere. Unge fagorganiserte bærer en button: `Sosialistpartiet viderefører slaveriet og CFDT vil forhandle om vekten på lenkene`.

Valgresultatet viser at ansatte i småbedrifter har tillit til CGTs klasse-linje og slagordet `Vi kjemper og vi forhandler`. Det skjer trass i anti-CGT- kampanjene som har pågått i mer enn 6 måneder i franske medier, fulgt opp av forfølgelser fra politi -og justis-myndigheter.

Så viser det seg også at 69 % av folket sier at klassekamp er `nødvendig del av livet`, noe som melingsmålerne i IFOP-instituttet avdekket i 2016.

CGT mener også at regjeringens amatørmessige forberedelser til valgene førte til den svake valgdeltakelsen og kritiserte hardt `medienes taushet`. De følger ikke sin informasjonsplikt. I en offisiell uttalelse understreker CGT at opposisjonen mot Khomri-loven ikke vil stanse, men vil først og fremst føres videre på bedriftsnivå.

Ikke helsvart i Frankrike

L-R, Francois Fillon, kandidat for det Republikanske partiet, Benoit Hamon, Sosialistenes kandidat, Marine Le Pen, Fransk Nasjonalfronts kandidat, Emmanuel Macron, leder av folkebevegelsen En Marche ! (Fremover!), Jean-Luc Melenchon, kandidat for Venstresiden							REUTERS/Charles Platiau/File Photo

(9 - 2017) Søndag 23. april gikk franskmennene til valgurnene for å velge ny president. Som ventet var det ingen av de elleve kandidatene som fikk en...


Det jubles på EU-børsen

Det jubles på EU-børsen

(10 - 2017) Skal man tro våre hjemlige medstrømsmediers  kommentarer til det franske presidentvalget jubles det i Europa i tidlige mai-dager. En...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering