CGT ble størst ved valg av representanter for de ansatte i franske småbedrifter

 

I Frankrike ble det avholdt `election professionelle` fra 30/12-16 til 13/1-17. Det er valg av representanter for de ansatte i bedrifts-styrer i `små-bedrifter`, dvs med 1-10 ansatte. De som velges er nominert av de store franske fagforenings-sammenslutningene. Totalt jobber 4,6 millioner i diverse småbedrifter innen håndverk, boutiq –og fast-foof- kjeder, kiosker osv.

Resultat: CGT er på første plass blant fagforeninger i Frankrike med 25,12 % av de avgitte stemmene. Dette mest klassebevisste fagforbundet er dermed langt foran CFDT med 15,49 %, som er rett før Force Ouvriere, med 13,01 %, tett fulgt av `autonome` i UNSA med 12,49 %. UNSAs framgang på 5,17 % viser stor misnøye med CFDTs regjerings-lojale kurs og passerer de `moderate katolsk-kristne` CFTC på 5. plass med 7,44 %.

Dermed har de militante fagforeningene igjen gitt `rødt kort` til CFDT og en kapital-vennlig `Khomri-lov` med 44 % av stemmene totalt. Høyre-sosialdemokrater i fagbevegelsen satser på regjeringen og arbeidsgiverorganisjonen Medef ved å forsvare en lov, som svekker franske arbeideres stillingsvern og fører til flere løsarbeidere. Unge fagorganiserte bærer en button: `Sosialistpartiet viderefører slaveriet og CFDT vil forhandle om vekten på lenkene`.

Valgresultatet viser at ansatte i småbedrifter har tillit til CGTs klasse-linje og slagordet `Vi kjemper og vi forhandler`. Det skjer trass i anti-CGT- kampanjene som har pågått i mer enn 6 måneder i franske medier, fulgt opp av forfølgelser fra politi -og justis-myndigheter.

Så viser det seg også at 69 % av folket sier at klassekamp er `nødvendig del av livet`, noe som melingsmålerne i IFOP-instituttet avdekket i 2016.

CGT mener også at regjeringens amatørmessige forberedelser til valgene førte til den svake valgdeltakelsen og kritiserte hardt `medienes taushet`. De følger ikke sin informasjonsplikt. I en offisiell uttalelse understreker CGT at opposisjonen mot Khomri-loven ikke vil stanse, men vil først og fremst føres videre på bedriftsnivå.

Ikke helsvart i Frankrike

L-R, Francois Fillon, kandidat for det Republikanske partiet, Benoit Hamon, Sosialistenes kandidat, Marine Le Pen, Fransk Nasjonalfronts kandidat, Emmanuel Macron, leder av folkebevegelsen En Marche ! (Fremover!), Jean-Luc Melenchon, kandidat for Venstresiden							REUTERS/Charles Platiau/File Photo

(9 - 2017) Søndag 23. april gikk franskmennene til valgurnene for å velge ny president. Som ventet var det ingen av de elleve kandidatene som fikk en...


Det jubles på EU-børsen

Det jubles på EU-børsen

(10 - 2017) Skal man tro våre hjemlige medstrømsmediers  kommentarer til det franske presidentvalget jubles det i Europa i tidlige mai-dager. En...


RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk månadsavis, med ei lang historie, ho blir redigert av ein frivulleg redaksjon og er basert på frivullegheit. Difor treng ci og bidrag, både økonomisk, innhaldsmessig og andre oppgåver. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Vevredaktør: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgjevar: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 2018 - Republisering

Nettløsning ANS NyFritid Media