Maler Vebjørn Sand er klar med utstillingen
Maler Vebjørn Sand er klar med utstillingen

Kunstner Vebjørn Sand har en interessant kronikk i Aftenposten den 26. april d.å. med tittel "Fra Guernica i 1937 til Aleppo i 2017".
Marion Berntzen Koksvik
Kronikken er skrevet i forbindelse med kunstutstillingen hans på sjøområdet Filipstad i Oslo i april/mai. Vebjørn Sand er en begavet kunstner, men kronikken avslører også en dyktig forfatter. Picasso fremstiller Guernica som et surrealistisk mareritt. Denne metoden bevirker at vi får avstand til grusomhetene og det politiske spillet i uhyrlighetene. I utstillingen om den spanske borgerkrigen og Guernica følger ikke Sand Picassos metode. Sand er nærgående, faktaorientert og tar oss tilskuere tett inn i krigens vanvidd. Sand holder foredrag under utstillingen og har også en utstilling av bøkene, som han har benyttet seg av under arbeidet. I boksamlingen finner vi utenlandske forfattere som eksperten på Guernica, Xabier Irujo. Imidlertid savnet jeg mer norske innslag blant de utstilte bøkene. Selv om Sand har hovedfokus på Guernica, vil jeg nevne Juul Einar Pettersen fra Sundløkka ved Sarpsborg som deltok aktivt i den spanske borgerkrigen. Juul var medlem av N.K.P. og det foreligger en interessant brevsamling etter han. Jeg er så heldig at jeg har fått lese brevene. Brevene fra Spania er skrevet i en imponerende dempet og morsom stil midt i krigens herjinger. Det siste brevet til Juul fra Ebrofronten er datert 16/9-38. Det er et optimistisk brev. Noen timer senere faller Juul i kamp.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering