Slott på klippen på Athos, Kong Xerxes, Vladimir Putin (president i Russland) og #metoo												Montasje: Friheten
Slott på klippen på Athos, Kong Xerxes, Vladimir Putin (president i Russland) og #metoo Montasje: Friheten

Athos er en hellig halvøy nord i Hellas. For mer enn to tusen år siden var halvøya skilt fra fastlandet av den såkalte Xerxes-kanalen. Kanalen var et viktig ledd i krigene, som Perserkongen Xerxes førte mot de standhaftige grekerne.
Marion Koksvik Berntsen
Halvøya Athos stikker som en finger ut i Egeerhavet. Byen Thessaloniki er ikke langt unna. Hit til øya kan du bare komme med båt. Båtreisen kan i dårlig vær være dramatisk, som sjøreisene til Kong Odyssevs og følget hans i en fjern fortid.
Athos er noe så merkelig som en autonom munkerepublikk. Republikken huser og er reservert for Den ortodokse kirken med svartkledde munker. I 2009 ble befolkningen på ”Guds Stat” registrert med omkring to tusen beboere.
Du kan nesten ikke tro det var mulig! Men nettopp i dette karrige landskapet med fjell og tette skoger begynte munkevesenet allerede på 900-tallet å oppføre borgliknende klostre; i dag er antallet tjue klostre.
I Den ortodokse kristentroen holder munkene fast ved og praktiserer det opprinnelige trosbudskapet, som Kristus forkynte for 2000 år siden. Det var et budskap med en voldsom menneskelig ”sprengkraft” til å erobre verden, uten internett, mobil, tv. osv! Dette også med tanke på at Kristus beveget seg i et relativt snevert geografisk område.
Athos har blitt styrt fra Bysants av keisere, sultaner og maktpersoner opp gjennom tidene. Men i 1453 skjedde det store omveltninger i Bysants. Da mistet den kristne sivilisasjonen mye av sitt fotfeste og ble ”hjemløs” i mange land. Imidlertid ”overlevde” munkesamfunnet på Athos og ble stående som et kraftsenter og fyrtårn for Den ortodokse troen.
Helligdommen Athos har en overvekt av russiske munker, men det kommer også munker fra land som Serbia, Tyskland, Sverige, Hellas o. fl. Det er kanskje ikke så merkelig at det er flest russere her, for det er en nær og grunnleggende forbindelse mellom Bysants og den slaviske nasjonen. Når president Putin besøker Athos sammen med Patriark Kirill, overhodet for Den russisk- ortodokse kirken, bekrefter han nettopp dette.
Samtidig bevirker presidentbesøket også til å få et større fokus på betydningen av det geopolitiske området omkring Middelhavet; et ”uro-senter” med røtter i et maktspill langt tilbake i Antikken; noe som også Sigmund Freud nevner.
Hvem var Fader Therapon, som ønsket å dø på Athos? I syttiårene på Majorstua la jeg merke til en slank, gråhåret og mørk skikkelse, som hastet av sted i stor fart oppover Kirkeveien. Jeg ante ikke hvem det var, men av en eller annen grunn fikk jeg en merkelig anelse av at det var en såkalt hellig mann. Senere forsto jeg at det var Fader Therapon på vei til messen i Den ortodokse kryptkirken under Prestenes kirke.
For en formidabel spennvidde Fader Therapon hadde i sin kultur- og bekjentskapskrets! Tenk i yngre dager, i hjemlandet Sveits, spilte han sjakk med Vladimir Lenin. Ikke nok med det, men han møtte og førte samtaler med selveste Rudolf Steiner!
Kunstner Vebjørn Sand både tegner og gir oss et vakkert portrettmaleri av Fader Therapon, som røper stor respekt og hengiven kjærlighet (Jf. litteraturlisten).
UIO arrangerte for en del år siden et internasjonalt Dostojevskij-seminar, hvor jeg var så heldig å være til stede. Russland stilte med ni representanter, bl.a. Dostojevskijs barnebarn (tippoldebarn?) og den berømte Georgij Fridlender, som alle ville bli fotografert sammen med; jeg også.
USA stilte med hele 23 representanter; noe som nettopp viste deres store interesse for russisk litteratur! Under seminaret var det lagt inn et besøk for deltagerne i den nevnte kryptkirken i Kirkeveien. Det ble en fantastisk opplevelse for oss ”vantro”. Hvilken skjønn duft av søtlig røkelse! Og for et hav av tente stearinlys i det overfylte, trange kirkerommet!
I Oslo julebok for 2013, utgitt av Stiftelsen Erlik, står det en unik og usensurert artikkel om ”Athos – Spådommenes fjell”. De to forfatterne bak artikkelen har klart et mesterstykke; dvs å skaffe seg et visum til den hellige øya.
Athos praktiserer nemlig en uhyre streng visumplikt: et såkalt Diamoneterion.
Visumet, som gir deg begrenset adgang og opphold på øya, er på gresk og utstyrt med ortodoks symbolikk (to ørnehoder). Naturligvis er det ikke utstedt etter vår kalender, men den julianske. Visumet varer kun i fire dager.
Det er intet forhold mellom helligdommen Athos og den moderne frigjøringsbevegelsen #Metoo, som menn også vil være med i. Øya er viet til én kvinne: Jomfru Maria. KVINNER HAR IKKE ADGANG TIL ØYA. Ei heller barn eller husdyr av HUNKJØNN. Et unntak er katter, som tar mus, rotter og slanger.
Hva så med den fysiske helsen til folket på Athos? Hva med Vestens sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og demens? Forekomsten er nærmest lik null blant de svartkledde munkene på den hellige halvøya Athos!
Litteratur: 1. Martin Nags bibliotek og arkiv. 2. Vebjørn Sand. Valdisholm forlag 1991.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering