Kapteinen(Der Hauptmann)

Den tyske filmen «Kapteinen» (Der Hauptmann) har premiere på norske kinoer fredag 9. november. I denne filmen blir vi tatt med tilbake til de siste 14 dagene av 2. verdenskrig, rett bak fronten, inne i det tredje riket.


Rolf Sejersted


Vi er på grunnplanet blant vanlige folk, bønder, lavere offiserer og desertører. Filmen har blitt relatert av kritikere til å inneha mange likhetstrekk og dynamikk som vi kan se i samfunnet rundt i verden den dag i dag. Dette ligger også subtilt i handlingen fra regissør og manusforfatter Robert Schwentke sin side. Gjerne understreket av handlingen under rulleteksten ved filmens slutt.


I denne filmen blir vi tatt med tilbake til de siste desperate dagene av andre verdenskrig. I dette postapokalyptiske landskapet inne i det tredje riket, rett bak fronten, kjemper vanlige folk for overlevelse. Vi møter bønder som prøver å dyrke jorden, desertører, lokale leirkomandanter som internerer folk som blir tatt i å stjele et egg, et brød. Tyskere som ønsker de allierte velkommen. Filmens hovedperson, Herold, er selv desertør. Han unnslipper dødsskvadronen og finner etterhvert en forlatt bil. Bilen har tilhørt en kaptein fra flyvåpenet. Herold ikler seg denne uniformen, og med det, dens autoritet og makt. Herfra går filmen inn i en brutal, rystende og forferdelig fase. Man blir vitne til hvordan tyskere blir slaktet ned av sine egne av helt uforståelige grunner.


Filmen er en fortelling basert på en sann historie. Filmens manus er skrevet og regissert av Robert Schwentke. Den har vunnet flere internasjonale priser for beste film. Verdens største filmmagasin, det amerikanske Variety, kalte filmen for «Bemerkelsesverdig». Schwentke formidler oppløsningen av Hitlers imperie i sylskarp svart/hvitt. Dette underbygger den mørke følelsen og stemningen i filmen. Filmens moralske undertone relaterer også subtilt til nåtiden, enten man liker det eller ikke. Gjerne understreket av handlingen under rulleteksten på slutten av filmen.


Filmen var i hovedprogrammet under årets filmfestival i Haugesund, og ble vist under BIFF i Bergen. Filmen har norsk premiere 9. november.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering