Islam og kommunister

Islam og kommunister

Trond Ali LinstadIslam og kommunister – går det sammen? Ja, og spennende er det! Det gir mulighet for nye fronter i viktige regioner der folk er grunnleggende lei korrupsjon, fattigdom og udugelighet fra de tradisjonelt styrende gruppers side – som hører overklassen til. En ny «grasrotbevegelse», sprunget ut av et dypere krav og rettferdighet og likhet, bør kunne bifalles.
Vi ser et eksempel i Irak. Landets kommunistiske parti samarbeider med en sterk og tradisjonell shia-muslimsk leder, Muktada al-Sadr og hans «Sadr-bevegelse» i valg og andre sosiale og politiske aktiviteter. Fra den felles valglisten ble ved siste valg den kommunistiske kvinnen Suhad al-Khateeb valgt inn i det irakiske parlamentet. På bildet taler hun ved en demonstrasjon.
«Jeg hadde ikke tenkt å stille til valg,» har hun sagt. «Men så besøkte jeg fattige områder i byen der jeg bor, så slumstrøkene, snakket med folk og hørte om deres problemer. Omfattende arbeidsløshet, korrupsjon og interne «vennetjenester» hos den styrende klassen var i øyenfallende alle steder.»
Hun bestemte seg for å stille til valg, og ble innvalg i parlamentet. 
Suhad er lærer av yrke. Hun blir ansett som en ærlig og oppriktig kjemper for de fattige og undertrykte. Kolleger og andre støtter henne selv om de i utgangspunktet kan høre til andre partier og grupper. Suhad har valgt side med de fattige, er kvinne-feminist og har blitt ideal for mange.
Partiet hun representerer: Iraks kommunistiske parti (IKP), er søsterparti til Norges kommunistiske parti (NKP) og sendte nylig hilsen til NKPs kongress i Bergen som nylig ble avholdt. Nye og viktige dialoger kan åpnes, det er spennende.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering