Picasso, kommunistleiar Maurice Thorez og Aragon i 1954
Picasso, kommunistleiar Maurice Thorez og Aragon i 1954

 

Den franske forfattaren og poeten. Luis Aragon (1897-1982) hadde kan henda fått Nobelprisen i litteratur om han ikkje hadde vori ein trugen medlem av det franske kommunistpartiet frå 1927 til sin død. 


Livet hans er som ein roman, ikkje minst omstende kring fødselen. Den verkelege faren var den framståande politikaren, pressemannen, ambassadøren (i Spania) og sjef for politiet i Paris, Louis Andrieux (1840-1931),  56 år gamal har han ein "affaire" med ei langt yngre kvinne, og han bestemmer i minste detalj kva som skal skje med guten i eit land der overklassa kan tillata seg det meste berre det ikkje vert skandale av det.  Barnet får bestemora til mor, mora som syster, og Louis Andrieux, som slettest ikkje løper frå det økonomiske ansvaret, vert presentert som ein generøs fadder oppteken av gutens vel og ve. Namnet vert også bestemt av "fadderen". Barnet skal ha dei same initiala som han sjølv, L.A., og etternamnet Aragon  har nok samanhang med amabassadørtida i Spania og provinsen Aragon. 

Olav H. Aarrestad.


 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering