Onegin og Tatjana, Pusjkin-talen og «metoo»

 

Aleksander Pusjkin (1799-1837) skrev kjærlighetshistorien om det ulike paret Onegin og Tatjana i sitt hovedverk ”Jevgenij Onegin”. Pusjkin arbeidet med dette eposet/verseromanen i åtte år fra 1824 til 1832.

 
Du verden for et mektig verk! Genialt! Langt forut for sin tid! Hvilken fantastisk dybdepsykologisk skildring av kjærlighetsdramaet! I Pusjkins perspektiv blir Shakespeares ”Romeo og Julie” bare en banal ”damebladhistorie”.
Sujettet i romanen ”Jevgenij Onegin” er følgende: Den unge adelsmannen, Onegin, er invitert til å besøke godset til adelsfamilien Larin sammen med diktervennen Lenskij. Fru Larina har to døtre, Tatjana og Olga. Olga er allerede forlovet med Lenskij. Onegin er en småkynisk kvinnebedårer. Leseren aner nå hva som er i gjære? Jo! Et tragisk kjærlighetsdrama: Tatjana blir dødelig forelsket i Onegin, men forgjeves! Onegin ”leker” bare med Tatjanas forelskelse og overser henne. For den livstrette Onegin er Tatjana bare et ”OBJEKT”.  

Marion. B Kloksvik.

 

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering