• Hjem
  • Arkiv
  • Kultur
  • Ny strålende operaforestilling på Fredriksten festning
Opera Østfold
Opera Østfold

(13 - 2017) Operaeventyret på Fredriksten festning i Halden startet egentlig da Østfold fylkesting valgte Fredriksten festning som Fylkestusenårssted for prosjektperioden 2000 til 2005.
Fredriksten festning skulle endres fra militærarena til en kulturarena. Siste militære skole ble lagt ned i 2005. I forbindelse med hundreårsmarkeringen av Norge som selvstendig nasjon i 2005, ble det bestilt en ny opera av Trygve Madsen med Jon Bing som librettist, tekstforfatter. Ansvarlig produsent var Østfold fylkeskommune i nært samarbeid med Halden kommune og Den Norske Opera. Denne operaen fikk navnet Aurora, og ble fremført på Fredriksten i juni 2005. Hva var mer naturlig enn at handlingen var hentet fra Den store nordiske krig som ble utkjempet i årene 1700 til 1721, og Carl XII som ble skutt ved festningen 11. desember i 1718.
Nå var det ikke verken første eller siste gang Halden, eller festningen ble angrepet i 1718. I årene 1658 til 1660 ble Halden angrepet tre ganger fra svensk side uten å bli tatt. Dette medførte at kong Frederik II i 1660 bestemte å bygge en grensefestning. Byggingen av festningen startet året etter. Mye av festningen stod ferdig ti år senere. Etter en pause startet videre utbygging i 1682. Festningen har blitt angrepet hele seks ganger, men er aldri blitt erobret. Militærhistorisk spiller Fredriksten festning en betydelig rolle.
Operaen Aurora ble sett av over 8000 mennesker, og må karakteriseres som en suksess. Dette ga mersmak, så to år senere var det Verdis opera Trubaduren som ble satt opp. Denne operaoppsetningen ble en minst like stor suksess som Aurora. På bakgrunn av dette satte Østfold fylkeskommune og Halden kommune i gang arbeidet med opprettelsen av Opera Østfold, som for øvrig ble en realitet i begynnelsen av 2008. Opera Østfold fikk status som Distriktsopera fra 2009, noe som gir økonomisk støtte over statsbudsjettet. Med toårs intervaller er det satt opp operaforestillinger på Fredriksten festning. I 2009 fulgte Puccinis Turandot, Bizets Carmen i 2011, Verdis Nabucco i 2013, og Puccinis Tosca i 2015. Disse seks oppsetningene er sett av om lag 60 000 mennesker. Når vi da vet at hver oppsetning spilles tre ganger, forteller dette at utendørsopera på Fredriksten har blitt en kjempesuksess.
For syvende gang er det oppført en opera utendørs på Fredriksten festning i Halden. Denne gang ble Tryllefløyten av W. A. Mozart framført. Nytt av året er en skikkelig publikumstribune. En operaoppsetning på den flotte festningen innbyr til nytenkning. Dette er blitt benyttet hver gang, også denne gangen. Biler og elektrisk rullestol var i bruk. Levende flammer fra tønner ga en spennende effekt. Og ikke minst er området stort og tas i bruk på en spennende og kreativ måte.
At det skulle bli en oppsetning med mye humor ble raskt klart. Tidlig i forestillingen var tre utgaver av Mozart i ung alder på scenen hvor de «komponerte» med hjelp av fjærpenn. Plutselig går en av dem og henter en ipad! En artig og uventet variant.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering