Mange har uttalt seg om miljøpolitikk men gir overfatiske analyser. NKP mener at årsaken til miljøraseringen ligger dypere. Siste oljekatastrofe langs Sørlandskysten tvinger fram en debatt om oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen og de krefter som vil tvinge fram en hasardiøs oljepumping i et av verdens største matfat og oppvekst av torsk

De enorme miljøødeleggelsene kan bare løses gjennom en kompromissløs kamp mot kreftene som proftterer på rovdrift av råstoffer og menneskelig arbeidskraft og etterlater forsøpling av jord, vann og luft til arbeiderklassen. Det er i arbeiderklassens interesser at miljøkampen føres. Kommunistene har påpekt løsninger i miljøpolitiske prinsipper fra 1988. Det kapitalistiske system og naturvern er en umulig kombinasjon Det overordnede profttmotivet står i motsetning til natur- og menneskevennlig politikk.

Monopolene i EU, USA med enerett til råvarer og kapital, fører til utplyndring av naturressursene, avskoging i Amazonas, utørring av områdene i sør for Sahara, tømming av havets ressurser, tvangsfytting av minoritetsbefolkningen. De utnytter at den 3. verden ikke har de samme arbeidsmiljølover, rensekrav til industrien, forbud mot visse sprøytemidler i landbruket, manglende forbud mot barnearbeid m.m. Det er en kynisk eksport av DDT og helseskadelige medisiner til den 3. verden som er forbudt i i-landene. Disse selskapene står for de alvorligste globale ødeleggelsene. Kampen mot monopolkapitalen er derfor overordnet i miljø- og klassekampen i verden.

Fidel Castro er en kompromissløs politiker som kjemper mot miljøkatastrofen.

Han advarer mot de transnasjonale selskapenes økonomiske og politiske makt og miljøødeleggelsene de står for. Han advarer mot propagandaen for biodrivstoff som økopopulister taler varmt for. Det er snakk om mat, skog, planter som forvandles til drivstoff i hovedsak til bilparken i verden. Sukker, mais, druer ol vil bli nye spekulasjonsobjekter til produksjon av drivstoff i stedet for til mat. Prisene på råstoff i energimarkedet fører til at matvarer går til vedfødde bileier enn til de som sulter.

Kommunistene stiller 3 hovedkrav til en ny utvikling:
-Hindre den militære opprustningen og få avskaffet atomvåpen.
-Få til en ny, sosialistisk, verdensordning med en rettferdig fordeling av ressursene 
-Stoppe rovdriften på naturressurser og mennesker som billig arbeidskraft, stanse miljø-ødeleggelsene.

Konkret krever vi:
-Nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen. 
-Begrense CO2 utslippene i Norge med 30 % innen 2030. 
-Kjøp av kvoteavtaler i utlandet må komme i tillegg. 
-Svovelinnholdet i fyringsolje må senkes til 0,5 % 
-Ingen gasskraftverk uten rensing 
-Organisere gjenbruk av spillkraft fra industrien 
-Resirkulering av emballasje 
-Miljøskader skal betales av de som forårsaker dem. 
-Få mest mulig tungtransport bort fra veiene, over tog og båt. 
-Vanlige forbrukere må få en merkbar offentlig økonomisk støtte til å legge om energivanene. Vi går i mot moraliseringen mot enkeltindividers forbruk. Kritikken må rettes mot monopolbedriftene og de politiske krefter som støtter den enorme sløsingen av energi bedriftene står for.

Harald Ø. Reppesgaard

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering