6. og 7. november 2010 - London, England  65-års jubileum for VDU - Foredrag:

(Lars Skaret, UngKom Oslo - nr 23 - 2010) Dette er et lite sammendrag av de to foredragene vi fikk presentert i London i forbindelse med 65-års jubileum for WFDY i London. World Federation of Democratic Youth eller Verdenssambandet av Demokratisk Ungdom (VDU) kjemper for fred og mot imperialisme. Det første foredraget handlet om historisk revisjonisme og det andre var med en sentral fagforeningsleder innen transport i Storbritannia. Artikkelen vil gå raskt gjennom det første foredraget og heller fokusere på det andre.

Historisk revisjonisme

Det første foredraget var med Phil Katz som er en sentral mann i The Communist Party of Britain og forfatter av den nylig utgitte boka Freedom From Tyranny: The Fight Against Fascism and the Falsification of History. Her advarer han mot forsøkene på å omskrive historien og tar for seg andre verdenskrig. Katz har en mastergrad i økonomisk historie.

Temaet under foredraget var nettopp revisjonismen som foregår om det forrige århundre og da spesielt i forbindelse med andre verdenskrig. Historikerene Timothy D. Snyder og Orlando Figes ble presentert som eksempler med blant annet boka til Snyder; Bloodlands (2010). Etter foredraget ble det holdt en diskusjon hvor deltagere kunne stille spørsmål. Sakene som ble tatt opp var hovedsaklig rundt historie og andre verdenskrig, eksempelvis:

- NATO har utspilt sin rolle og forsvarer i dag sin eksistens med at de skal beskytte mot terrorisme og internettkriminalitet samt beskytte miljøet.

- Reaksjonære krefter som Vladimir Putin drar frem Josef Stalin som en russisk krigshelt og bruker han i sine politiske kampanjer.

- "The Prague Declaration" (2008) (https://praguedeclaration.org/), hvor nazisme og kommunisme blir sidestilt.

Krise i Storbritannia

En av de sentrale fagforeningslederne (hvis navn ikke kom med) for transportarbeidere (RMT – National Union of Rail, Maritime and Transport Workers) holdt et foredrag om hvilke utfordringer arbeiderne i Storbritannia møter i 2010. Hva som følger er et løst sammendrag av foredraget og den påfølgende diskusjonen. Temaene er spredte men interessante.

I Storbritannia er det 5 personer som vil ha hver eneste ledige stilling i landet. Det er få få arbeidsplasser. Myndighetene nylig kommet med et forslag som de mener skal gjøre noe med dette problemet. De som har vært arbeidsledig i mer enn ett år må begynne å jobbe uten betaling, ellers vil de miste arbeidsledighetstrygden sin i minst 3 måneder. Offentlig hagearbeid og plukking av søppel ble foreslått som passende arbeid. Dette er et forsøk på å innføre slaveri i en industrialisert demokratisk (hevder de selv) nasjon! Og hva med alle de som i dag jobber innen disse yrkene? Vil ikke de ende opp som arbeidsledige når 4,5 millioner arbeidsledige mennesker må gjøre den samme jobben uten betaling? Samtidig er det planlagt kutt i offentlige etater (Civil Cervice) med 500 000 årsverk.

Begrunnelsen for disse dramatiske planene kommer fra krisa i 2008. En krise som massemediene i ettertid har omtalt som en vanskelighet med bakgrunn i at banksjefer har tjent for mye penger, ikke en krise i systemet. Under denne ble myndighetene regelrett utpressa av bankene. Enten kausjonerer

dere oss ut eller så vil det ikke være noen penger i minibankene i morgen, sa de. Banktoppene er blant en bunke rikinger som til sammen skylder 100 milliarder pund i skatt, det vil si i underkant av 1000 milliarder kroner. Myndighetenes løsning er som nevnt å si opp de som skal kreve inn disse pengene (Civil Cervice).

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering