(Nr 1 - 2011) DEN 17. VERDENSFESTIVAL FOR UNGDOM OG STUDENTER (WFYS), TSHWANE, SØR-AFRIKA, 13. - 21. DESEMBER 2010

BEARBEIDET FOR FRIHETEN AV ARE ORMBERG

I desember, rett før juleferien her i Norge og midt i sommerferien I Sør-Afrika, ble den 17. WFYS avholdt. Over 15 000 deltakere fra 126 land var til stede, inkludert en delegasjon på fem deltakere fra Norge. UngKom utgjorde fire av disse, og var representert med egen stand, sammen med delegasjonene fra blant annet Vietnam, Cuba, DFR Korea, Venezuela, Palestina og Vest-Sahara. Festivalområdet hadde flere konferansebygg, et hovedbygg med stands og god plass til kulturelle innslag, og en hovedscene hvor alt fra afrikanske DJ-er og band til srilankiske dansegrupper opptrådte. Den største delegasjonen av deltakere var den sør-afrikanske, og disse var hovedsaklig medlem av African National Congress, som feirer 100-års jubileum i 2012, og Sør-Afrikas kommunistiske parti, som spiller en viktig rolle I koalisjonsregjeringen sammen med ANC. Festivalen er tilegnet de to heltene som gjorde det mulig å snakke om solidaritet og verdensfred: Comandante Fidel Castro og Madiba Nelson Mandela.

Festivalen ble åpnet av Sør-Afrikas president Jacob Zuma, som holdt tale på åpningsseremonien, hvor også Tiago Vieira, leder av World Federation of Democratic Youth (WFDY; VDU på norsk), holdt tale. I de første dagene av festivalen var det noe manglende informasjon om hvor de planlagte konferansene og aktivitetene fant sted, men de mange frivillige arbeiderne på festivalen var flinke til å takle dette typiske festivalfenomenet, og vi fikk med oss flere konferanser og bilaterale møter.

Hoveduttalelsen fra festivalen representerer interessene til alle verdens progressive folk i kampen mot imperialisme, som styrkes under den kapitalistiske systemkrise, forårsaket av kapitalismens uløselige indre motsetninger.
Delegasjonen fra Vest-Sahara var også svært godt representert, og møtets hovedfokus lå hos deres sak. Siden 1975 har Marokko okkupert mesteparten av Vest-Sahara, hovedsaklig kysten, oljefelt og fosfatgruver, som er territoriets viktigste ressurser. Noen av deltakerne ble anholdt av marokkansk politi før de nådde festivalen, og de øvrige deltakerne risikerte samme skjebne på vei hjem. Hoveduttalelsen fra festivalen, som finnes på nettadressen www.wfdy.org, legger veldig vekt på denne situasjonen, og fordømmer den marokkanske regjeringen:

«Den marokkanske regjeringen burde øyeblikkelig avslutte blokaden mot de okkuperte territoriene i Vest-Sahara og tillate internasjonale observatører og uavhengig media å gå inn i området. Vi fordømmer alle former for menneskerettighetsbrudd, inkludert forfølgning, tilfeldige arrestasjoner, forsvinningssaker og irregulære rettsaker etc, som føres av de marokkanske myndigheter mot de vest-sahariske sivile, og krever at alle politiske fanger løslates, og at muren som deler opp territoriet fjernes.»

Cubas delegasjon var også svært sterkt representert, med ca 200 deltakere. Løslatelsen av de cubanske 5 er et annet krav som stilles i hoveduttalelsen. Festivalen fordømmer også blokaden mot Eritrea og kaller på en bilateral løsning på konflikten mellom Eritrea og Etiopia uten ekstern intervensjon. Det samme gjelder blokaden mot Zimbabwe. Festivalen fordømmer menneskerettighetsbruddene i Sudan, og kaller på at fagforeninger skal bli lovlig. Til tross for dette, fordømmes også en hver imperialistisk intervensjon mot Sudan.

Når det gjelder Asia, uttrykker festivalen støtte til folket og ungdommen I Iran, i deres kamp mot det undertrykkende, antikommunistiske og udemokratiske regimet som burde bekjempes av folket, uten noen form for imperialistisk intervensjon, som ville vært uakseptabelt. Videre fordømmes USAs militære tilstedeværelse på den koreanske halvøy, og våpenhvilen fra 1953 kreves å gjøres om til en omfattende fredsavtale.

Videre: «Vi fordømmer innsettelsen av amerikanske tropper i Filippinene og deres rolle som bekjemper av de nasjonale revolusjonær styrker. Vi står solidariske med kampene som ungdom i Bangladesh driver. Vis uttrykker solidaritet med folket i Nepal i deres kamp for en ny føderal demokratisk republikk. Vi krever at alle bhutanske flyktninger skal kunne returnere til hjemlandet sitt med respekt og verdighet. Vi støter folket i Burma i deres kamp for å gjenopprette demokrati og før løslatelse av alle politiske fanger, mens vi ønsker løslatelsen av Aung San Suu Kyi velkommen. Vi uttrykker støtte for Sri Lankas progressive bevegelses kamp for nasjonal enhet. Vi hedrer Vietnams folk og ungdom i deres kamp for nasjonal uavhengighet og sosialisme, mens den Demokratiske Republikk Vietnam (idag den Sosialistiske Republikk Vietnam) feirer 65-års jubileum, og vi uttrykker solidaritet med de vietnamesiske ofrene for USAs bruk av Agent Orange/Dioxin i deres kamp for rettferdighet.»

Det sees også med opp til ALBA-TCP, UNASUR, MERCOSUR og den kommende forening for latin-amerikanske og karibiske stater, mens EU, Bologna-prosessen og dens følger for utdanning kritiseres sterkt.

Festivalen var svært vellykket, fortsetter å være den største ungdom- og studentfestivalen i verden, i kamp mot imperialismen og dens former under dagens kapitalisme.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering