(Jørgen Hovde - nr 2 - 2011) ARTIKKELEN ” UAVSLUTTET OPPRØR I ATEN”, SOM STO I LMD MANGLER ET KLART PERSPEKTIV, OG KOMMER EN UFULLSTENDIG FRAMSTILLING.

Gresk politikk
Selv om det til en viss grad forklares KKEs (Hellas’ kommunistiske parti) størrelse: «Et annet særtrekk i gresk politikk er at kommunistpartiet står fortsatt sterkt. KKE fikk 7,5 prosent ved siste parlamentsvalg. Partiet er konsekvent mot en hver allianse med andre venstrepartier. «Det ville være etkriminelt forræderi mot arbeiderbevegelsen om vi skulle inngå samarbeid med GSEE og Adedy. Særlig nå da de gjør alt de kan for å få arbeidere til å godta regjeringens barbariske tiltak gjennom å framstille dem som urettferdige, men nødvendige,»» Vi ser her hat KKEs størrelse blir forklart ved historisk tilknytning, men derimot finnes det ingen vurderinger av PAME (KKEs fagbevegelse) som organisasjon og dens massive arbeid og slagkraft. Det blir til en hver tid lagt vekt på, Syrizas arbeid. Denne gruppa hevder å være arbeiderklassens gruppe, mens den i realiteten har helt andre virkemål. Den splitter arbeiderklassen, og tyr til ekstreme virkemidler, for å gjøre kuppforsøk, selv om det i realiteten ikke er noe grunnlag for det. Syrizia mangler strategi og en vitenskapelig forståelse. Samtidig som de benytter en hver anledning til å legge seg ut aggressivt mot KKE, KNE og PAME.

LMD skuffer
Det jeg prøver å få fram her, er at LMD, som en seriøs avis, har skuffa meget i denne framstillinga. Ikke et «pip» om PAME, og dens massive mobiliseringer av streiker det siste året. Derimot spiller de veldig på å fortie sannhetene. I artikkelen står det også skrevet at de forskjellige gruppene har forskjellige plasser i Aten de møtes for å demonstrere. Dette er sant, men det gjøres som en naturlig del av virkeligheten, før det skrytes videre av «Anarkistmiljøet, det nest største i Europa», som LMD framstiller som en reel slagkraft for arbeiderklassen. Det er viktig å forstå at disse radikale gruppene, selv om de har mye positivt ved seg, i det store og hele ikke bidrar til annet enn forvirring og angrep mot arbeiderklassen. Dette skyldes deres trang til å være i opposisjon og har ikke en vitenskapelig forståelse og bakgrunn for sitt arbeid. Det virker som linja ligger mer i at det er «naturlig å være ung, rebell og opprører», enn evnen til å se en framtidig omdreining av hele samfunnet.

Volden distanserer fra deltakelse
Volden distanserer folk fra å ta del i markeringene og å vise solidaritet med sin tilhørende klasse, antyder artikkelforfatteren, etter å ha intervjuet noen tilfeldige. Det er sant at et voldelig opprør ikke er til arbeiderklassens fordel og det blir helt feil når en liten gruppe ødelegger og knuser målløst alt på sin vei, uten å ha noen virkelig appell blant resten av folket. Vi kommunister ser nødvendigheten av revolusjon og opprettelse av sosialismen, men vi forstår at den ikke kommer ved at et mindretall «skyter» seg til makta. Med denne bakgrunnen kan vi fort tenke oss at opportunistene, med deres ekstreme virkemåter kun skader det positive initiativ.Fotnoter:
GSEE er General Confederation of Greek WorkersAdedy er Civil Servants' Confederation: medlem i EUs fagforbundBegge disse er tilknyttet sosialdemokratietSyriza er Coalition of the Radical Leftanarkister, syndikalister, trotskister osv.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering