Reisen gjennom et fangenskap

(Nr 20 - 2010) Del fem i føljetongen om Harald Rusten. I de neste numrene av Friheten vil du kunne lese fortsettelsen.

 

Ikke næring nok til å utføre det tunge kroppsarbeidet de ble satt til. Arbeidslederne pisket dem til å arbeide som slaver, uansett fysisk tilstand. Arbeidslederne ble kalt capoer. Alle tidsvitnene forteller om «Stuten». «Stuten» var selv en fange. Han var sterk. Han hadde overlevd.

 

- Ernst Jager var hans virkelige navn. Han var bare rå. Han var fullstendig analfabet. Han skrøt av at det var ikke den forbrytelse han ikke hadde vært borte i. /.../ Han hadde en ung russisk gutt som han satt og kjelte med når han ikke var opptatt med å bruke munn eller drive med oss. 44)

 

Capoenes eneste sjanse til å overleve var å være brutal, slik at S.S. ble tilfredsstilt. Fra Natzweiler forteller tidsvitnene om flere brutale capoer.

- På den andre utegjengen, steinbrytergjengen, fikk vi i april en capo som het Jup. Han hadde asosial vinkel på i likhet med «Stuten» /.../

 

Han var det mest ondskapsfulle mennesket jeg tror jeg noensinne har truffet. Han ville gjerne være fin og var forfengelig som en påfugl. Dette benyttet vi oss av, og ved å spørre ham om de mest innviklende ting med den begrunnelse at «du kan selvfølgelig svare, Jup, du som er så klok», fikk vi ham mang en gang til å glemme å slå. 45)

 

Waldemar Toivon forteller om en tredje capo i Natzweiler.

- ”Sigøyneren”, som var «Stutens» likemann, hva slåing angikk, var en ekte statssigøyner og den eneste av sigøynerne i Natzweiler, som slapp gasseksperimentene fordi han var en dyktig capo for S.S… Senere kom han på transport og ble drept av fangene.46)

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering