Litt historie

(Av Kåre Wahl - nr 23 - 2010) Ved flere anledninger har jeg holdt et foredrag om krig, brenning og evakuering i Finnmark i årene 1940 – 45 for mennesker som hovedsakelig bor på Østlandet. Det er utrolig hvor lite de vet om hva som skjedde her under krigen. Men det er ikke tema her.

 


Etter disse foredragene er jeg blitt spurt om hvorfor Den Røde Arme trakk seg ut av Finnmark etter fredsslutninga. Som kjent kjempet sovjetiske soldater seg over grensa til Norge den 23. oktober 1944. Den 26. september 1945 trakk de siste av dem seg ut av Sør-Varanger. Hvorfor gjorde de det når de ble stående overalt ellers i befridde områder i Europa? Det er et spørsmål jeg også har stilt meg selv og andre uten å få svar. Jeg har ment at det forelå en avtale mellom den sovjetiske regjeringa og regjeringa i London, men jeg har ikke funnet ut hvor jeg har det fra. Forleden dag fant jeg svaret. Det sto selvfølgelig i bokhylla.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering