Det Hviterussiske Mirakel

(Rune Vold - nr 25 - 2010) Akkurat denne formuleringen er ikke min. Den Prydet forsiden på det russiske magasinet Komersant en gang i sommer med bilde av President Lukashenka tronende over en fantasiby der skyskraperne vokste inn i himmelen.


Hva er det egentlig som skjer i Landet for tiden og hvorfor er det ikke ett ord i vestlig presse som jeg så fritt kaller ”Det globale nettverk av løgnere”, noe jeg forøvrig har lært av kineserne. Det siste vi hørte for ett års tid siden var vel at det tyske rockebandet Ramstein vær erklært statsfiender i landet og ikke fikk holde sin annonserte konsert i Minsk. Så ble det stille. Allikevel holdt de 14 dager etter det de selv betegnet som sin beste konsert noensinne hele 2 ganger i en stappfull nybygd Minsk Arena med 15 000 tilskuere og president Alexander Lukashenka på første rad. En arena der også den Europeiske finalen i melodi grand prix Junior ble avhold for 14 dager siden og Alexander Rybak i pausen fremførte sin nye hit. ”European sky” på russisk. Minsk Arena er et unikt sportskompleks i verdenssammenheng og det eneste av sin type i Europa. Det ble påbegynt midt under den såkalte finanskrisen og ferdigbygd, mens alle byggekraner ellers i nabolandene stanset.

Valgkamp

De siste 14 dagene har Hviterussisk stats-TV og radio på regulær basis begynt å sende meldinger om at president Lukashenka er en diktator, at landet er konkurs og på randen av stupet, at folk lever i de mest usle og umenneskelige kår, at de er frarøvet retten til å si hva de mener og tenke selvstendig og at diktatoren selv forbereder seg til å flykte over havet til sin venn Hugo Chavez og gå i landflyktighet når landet og folket blir frigjort fra slaveriet like før den katolske julehøytiden setter inn.

En spøk eller en søknad fra et samlet redaksjonskorps om kollektivt selvmord? Neida, ingen av delene. Det er valgkamp i landet foran presidentvalget den 19. desember. Alle landets medier er åpnet for de 9 kandidatene som utfordrer presidenten og på direkten kan de gyve løs. Endelig har vel de vestlige valgobservatører fått de som de ville og vil erklære valget fritt og rettferdig når den dagen kommer? Vel, det gjenstår å se. Det har nok vært andre ting som har ført til myten om dette Europas siste diktatur. Kanskje at landet har tviholdt på sin utmerkede industri som drives med stor suksess. For eks. at kun 3 % er solgt til utlandet i motsetning til ”demokratiske” naboland der alt er solgt, lagt ned og utenlandske banker, monopolkapital og finansselskaper har overtatt landene. Man kan jo lure.

Forholdet til Russland og omverden

Det er vel kjent at forholdet til Russland er kommet på frysepunktet, mens med et stjernediplomati har Lukashenka klart å mildne vestens retorikk. Den viktigste årsaken til ødeleggelsen av naboforholdet til Russland er oligarkkapitalistene og deres medløpere, de nye herskerne i Kreml som sikler etter de suksessrike Hviterusiske statsbedriftene. De har fått klar beskjed om at deres ”investeringer” er uønsket i landet.

De siste 2 årene, og i denne valgkampen er alt snudd på hodet. Brussel ser ut til å støtte opp om Lukashenka med anerkjennelse og penger. Delegasjoner og statsoverhoder fra vest strømmer til Minsk og smilende lar seg fotografere med Europas siste diktator. USA priser valgkampen i Hviterussland og understreker det gode nye forholdet med landet. Dette 3 år etter at USAs ambassadør og halve hennes stab fikk 24 timer på seg til å forlate sine kontorer i Minsk. Det er som USA har forstått at her gikk en grense, la seg flate, og måtte legge om taktikken. De hadde terget på seg feil mann. Russland prøver å undergrave han ved å gi finansiell støtte til opposisjonskandidater, holder armslengs avstand og driver en gedigen svertekampanje i media, samt forsøk på økonomisk krigføring.

I Mellomtiden sender Hugo Chavez som er venn av Russland en armada av tankskip fra Venezuela for å erstatte olje fra Russland, og i Kiev sitter president Viktor Yanukovych som er Moskvas beste venn i Ukraina og hjelper Lukashenka som før var den beste venn av Moskva med å transportere denne oljen på Ukrainsk område etter at de losser sin last i havnebyen Odessa. EU land som Litauen og Latvia kappes om å få Hviterussiske investeringer for å ruste opp sine havner for å delta i dette eventyret og snart vil olje fra Venezuela, raffinert ved moderne anlegg i Hviterussland finne sin plass selv på det russiske markedet. De to sammen med Kasakhstan er jo tross alt i en nyopprettet tollunion. Som om ikke dette er nok svikter utenlandske investeringer i Russland, mens det pumpes inn hos Lukashenka. Store delegasjoner fra Iran, Kina, Vietnam, Brasil, Syria, Libya osv. som alle er venner av Russland mellomlader ikke en gang i Moskva når de kommer til Minsk med kofferten full av penger. Russlands president fabulerer om å bygge et Silicon Valley i Russland og har vært på studietur til USA i den anledning. Han har ikke oppdaget at dette allerede er bygd og i full drift i Minsk og at det var president Lukashenka som klippet snora ved den offisielle innvielsen sammen med hundrevis av representanter for verdens IT bransjer.

En reise til Minsk og andre byer i Hviterussland i disse dager er som en reise til verdens største byggeplass, en kan tro alle byggekraner i Europa er flyttet til landet. Offisielt er det da også en stor mangelvare, sammen med arbeidskraft. Ja, mens resten av Europa og spesielt en del naboland opplever massearbeidsløshet er ledigheten i Hviterussland på fattige 0,9 %. Mens de vestlige naboene i EU og Ukraina opplever masseflukt fra landet. Har Hviterussland et solid innflyttingsoverskudd, folk har et sterkt ønske om å bosette seg i Europas siste diktatur. Hundrevis av arbeidere fra hardt rammede byer i Latvia og Litauen er ukependlere til Minsk.

Der er de blant annet med på å bygge Europas største shopping og fritidssenter, Europas største aquapark, ny Minsk stadion, en rekke andre idretts og fritidsarenaer og bygg, og det som kalles Europas Dubai. En ny skyskraperbydel unik i verdensmålestokk for over 50 000 innbyggere, nye energinøytrale bygninger basert på nyutviklet hviterussisk teknikk i toppklasse, og moderne arkitektur. 2 andre slike byer var planlagt, en i USA og en i Frankrike, men der er de skrinlagt. I Minsk skal det bygges. Polske firmaer har spyttet inn en halv milliard euro for å bygge ut den Hviterussiske turistnæringen, spesielt på landsbygda. President Lukashenka har nemmelig instruert regjeringen om at Hviterussland om 10 år skal være Europa største turistmål. Når de spør han hvor de skal ta pengen fra og hvordan de skal klare dette så svarer han for åpne TV kamera, ganske så bryskt, at ”det er ikke min jobb, gjør det eller finn dere et annet arbeid”.

Er det like godt vi begynner og venne oss til det og at vi skjønner at når Lukashenka har sagt noe så blir det slik? Lukashenka var den som til slutt også fikk sluttredigere reglene for EUs østlige partnerskap. Han sa slik skal det være, de nikket, og slik ble det. Sist uke talte denne Europas siste diktator til forsamlingen i OSSE før første gang, salen var målbundet da han lært dem om demokrati og hvordan bygge opp et godt samfunn der befolkningens velferd, sosial stabilitet og likeverd skal være prioritet nr. en. Tenk dere, vi er der at Europas siste diktator får trampeklapp fra salen i selveste OSSE.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering