Planlagt foreldelse

(Nr 25 - 2010) Det heter planlagt utdatering og har vært ledende i utviklingen av forbruksprodukter i snart hundre år.


Øyvind Grønvik Schanche

Konseptet om å lage produkter med kort holdbarhet ble utviklet av Bernard London rundt 1930 tallet for å skape arbeidsplasser ved økt produksjon i et kriserammet USA. Jobbene skulle gi forbrukerne økt kjøpekraft som slik skulle få hjula til å gå rundt. Ideen ble raskt fanget opp av ledende markedsaktører innenfor produksjon av lyspærer. De dannet et skjult, men veldokumentert kartell bestående av lyspæreprodusenter som måtte betale bot til kartellet hvis lyspæra deres lyste mer enn et visst antall timer. Dette gjorde de med mål å minske levetiden til lyspærer drastisk for å øke produksjon og dermed profitt.

I dag drives vel så å si alle markedsstrategier på denne tankegangen. Kortsiktig økonomisk gevinst i motsetning til en stabil bærekraftig utvikling. Vil vi virkelig at markedet skal være "fritt" når det har slike negative konsekvenser for hele menneskeheten i dag og ikke minst for neste generasjon i dager som skal komme. Det "frie" markedet står fritt til å styre samfunnsutviklingen uten tanke på hva som er bra eller dårlig for folk flest. Tenk langsiktig. Støtt Attac og stem NKP ;)

Se dokumentaren som var bakgrunn for denne kommentaren på NRK sine hjemmesider: https://www.nrk.no/nett-tv/klipp/688543/

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering