Alvorlige konsekvenser: Demonstrasjoner foran den tyrkiske ambassaden i Moskva 24/11 mot Ankaras provokasjon. Foto:EPA/ Sergei Ilnitsky/ dpa – Bildfunk.
Alvorlige konsekvenser: Demonstrasjoner foran den tyrkiske ambassaden i Moskva 24/11 mot Ankaras provokasjon. Foto:EPA/ Sergei Ilnitsky/ dpa – Bildfunk.

Erdogans bakhold: Russland beskylder Tyrkia for å ha planlagt nedskytingen og stasjonerer anti-luftskyts i Syria.

Moskva går ut fra at Tyrkias nedskyting av et russisk kampfly 24/11 skulle sabotere en internasjonal koalisjon mot terror. Utenriksminister Lavrov sa 25/11 i Moskva: `Vi tviler alvorlig på at dette ikke er planlagt`. Russland har informasjon til å se at nedskytingen over tyrkisk-syrisk grense var planlagt. Lavrov formulerte seg slik: `Dette var helt åpenbart en felle: De ventet, observerte og lette etter et påskudd`. 

 

President Putin sa onsdag under besøk i industribyen Nisjni Tagil i Ural til journalister at en av de to pilotene i det nedskutte SU-24 overlevde. Fly-soldaten er nå på basen Hamaimim, sør for Latakia i Syria. Den andre soldaten mistet livet. Han meldte at russerne nå etablerer et anti-luftskyts av typen S-300 for å beskytte basen. Samtidig kritiserte han hardt den tyrkiske regjeringen og president Erdogan og sa at gårsdagens tragedie viser et dypere problem: `Vi og ikke bare vi men hele verden ser nå at nåværende regjering i Tyrkia i mange år har fulgt en svært målrettet islamiseringslinje`. Også Russland støtter islam som en stor verdensreligion, men støtte til `radikal islam` skaper en svært ugunstig atmosfære. Russlands forsvarsminister Sergei Sjojgu sa i Moskva at landet hans først vil fryse alle militære kontakter med Ankara.Kansler Merkel (CDU) var bekymret i en tale til forbundsdagen 25/11: `Med nedskytingen er situasjonen blitt enda mer tilspisset. Alt må gjøres for å få til avspenning`. Visestatsminister Sigmar Gabriel (SPD) kritiserte Tyrkia tirsdag kveld i Berlin: `Episoden viser at vi har med en uforutsigbar spiller; Tyrkia og ikke russerne`. Men US-president Obama støtter Tyrkia. I samtale med Erdogan på telefonen sa han at `fra USAs og NATOs ståsted har Tyrkia rett til å forsvare sin suverenitet`.


Erdogan kritiserte 24/11 på ny russiske angrep mot den turkmenske minoriteten i den syriske grenseregionen, der det nedskutte kampflyet opererte. Under en tale i Istanbul sa han: `Vi forsvarer bare vår sikkerhet og vårt folks rettigheter`. Selv sa Erdogan i juni 2012 da et tyrkisk fly ble skutt ned av syrisk luftforsvar: `Kortvarig grensekrenkelse kan aldri gi påskudd for et angrep`. Tyske Handelsblatt minnet 25/11 om at Tyrkias statsminister Davutoglu i 2013 sa at `IS slett ikke er en terror-organisasjon`. Ifølge det kurdiske nyhetsbyrået Firat dreier det seg om en `turkmensk kommandør`, beryktet som `ultranasjonalist` fra byen Keban i Anatolia. 24/11, etter nedskytingen sa han til journalister at` hans krigere hadde skutt begge de russiske pilotene på vei til nødlanding i fallskjerm`.


Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, Per Lothar Lindtner, 26/11-15. Kilde: JW/ Arnold Schölzel.


Fortsatt krig i Syria

Fortsatt krig i Syria

USAs intervensjon i Syria har ikke ført fram.Nye «verktøy» tas i bruk; og krigen fortsetter. Syrias legitime styre frigjør landet – hva gjør USA (og...Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering